Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018

7ο Forum ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ 9/12 (η επόμενη μέρα)

Σεμινάριο τής κεραμίστριας Θεοδώρας Χωραφά


Ημέρα Κυριακή 9 Δεκεμβρίου και ο κόσμος άρχισε να έρχεται από νωρίς για το σεμινάριο της Θεοδώρας Χωραφά, η οποία ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Αίγινα όπου εδρεύει. Λόγω περιορισμένων θέσεων κρατήθηκε σειρά προτεραιότητας. Οι θέσεις των συμμετεχόντων ήταν 25 και των θεατών 60. Η αίθουσα ΤΟΛ είχε διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορούν όλοι να παρακολουθούν.
Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και οι συμμετέχοντες μαζί με τούς θεατές ήταν αμιγώς κεραμίστες και κεραμίστριες καθώς και μαθητές και μαθήτριες κεραμεικής. Ήρθε κόσμος ακόμη από Πάτρα και Εύβοια και από άλλα μέρη τής Ελλάδας.
Το σεμινάριο ξεκίνησε με διάφορες ασκήσεις με πηλό και συνεχίστηκε βρίσκονταν τούς συμμετέχοντες με δεμένα μάτια να φτιάχνουν γλυπτά έχοντας μόνο την αίσθηση τού πηλού στα χέρια και στα δάχτυλά τους. Ακολούθησαν και άλλες ασκήσεις. Στο διάλειμμα μπορούσε να δεί κανείς τα πρόσωπα όλων να λάμπουν με την εμπειρία που είχαν.
Μετά το διάλειμμα η κα Χωραφά μη θέλοντας να αφήσει παραπονεμένους και τούς θεατές, μοίρασε πηλό σε όλους και έτσι στο δεύτερο μέρος είχαν όλοι την τύχη να συμμετέχουν σε αυτό το πρωτοποριακό σεμινάριο. Με το πέρας του σεμιναρίου γέμισε η αυλή τού Κέντρου με τον κόσμο που απόλαυσε το γνωστό γεύμα και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά.


Τα ανοιχτά εργαστήρια με επιμελητές τον Μάνο Δάνο και την Δωρίνα Καρύδη γέμισαν με μικρούς και μεγάλους που είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά με τον πηλό και τα μυστικά του. Η τέταρτη ημέρα τού Forum έφτασε στο τέλος της.

7ο Forum ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ 8/12 (η επόμενη μέρα)

Ημέρα Σάββατο 8 Δεκεμβρίου

Η τρίτη ημέρα τού Forum φιλοξένησε τον Θερμιώτη ερευνητή και λαογράφο της Κύθνου Γιωργή Βενετούλια. Η παρουσίαση τής νεότερης κεραμεικής τής Κύθνου μέσα από άφθονο φωτογραφικό υλικό και την περιγραφή, έδωσαν μιά νότα παράδοσης.Την παρουσίαση προλόγισε ο κεραμίστας Σταμάτης Φιλιππαίος

Ο κόσμος που παρακολούθησε γέμισε από την επεξηγηματική ομιλία του κου Βενετούλια και τις ιστορικές αναφορές του. Κατόπιν περάσαν στην αυλή του Κέντρου μιάς και ο καιρός ήταν καλός και απόλαυσε την παραδοσιακή ρεβυθάδα. Ήταν μια μέρα λαογραφίας ολοκληρώνοντας έτσι την Τρίτη ημέρα τού Forum.
Τα ανοιχτά εργαστήρια λειτούργησαν κανονικά 5:00 – 8:00 μμ