Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΝΕΑ
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 8 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στην Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, τη νέα δουλειά της Μαρίας Βλαντή
Με τον τίτλο “ΠΡΑΞΙΣ” η Βλαντή παρουσιάζει μια μεγάλων διαστάσεων γλυπτική κατασκευή. Οι κυβόσχημες και κυλινδρικές φόρμες που την συνθέτουν παραπέμπουν έντονα σε εγκαταλειμμένα αρχιτεκτονικά μέλη. Με την ελεύθερη σύνθεση αυτών των όγκων, και με ένα είδος «ασύμμετρης συμμετρίας», παρουσιάζεται ένα έργο στιβαρό, με καθαρά σύγχρονη άποψη.
Το έργο με τον τίτλο «ΔΙΑ-ΦΥΓΗ» αποτελείται από δυο καθέτους λευκούς όγκους που στο στενό πέρασμα μεταξύ τους, ισορροπούν ασφυκτιώντας και ακροβατώντας μικρά μαύρα στοιχεία που παραπέμπουν σε λίθους αλλά και σε ακαθόριστες μορφές.
Τα δυο επίτοιχα με τίτλους «ΓΡΑΦΕΣ» και «ΕΠΑΛΛΗΛΑ» αποτελούνται από επαναλαμβανόμενες μικρές επιφάνειες, δημιουργώντας ένα σύνολο με αρχιτεκτονική δομή, έχοντας ωστόσο αποτυπωμένη την ανθρώπινη αφή.
Τα έργα είναι όλα δουλεμένα σε πηλό stoneware.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 –14:30 & 18:30 - 21:30 & Σάββατο 11:00 – 15:00
ΜΕΔΟΥΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, Ξενοκράτους 7, 10675, Αθήνα, Τηλ. 210 7244552, Fax; 210 7223605, 10675, Αθήνα, e-mail: medusa9@otenet.gr -www.medusaartgallery.com


Η εικαστική ομάδα greekartists.info πραγματοποιεί την τρίτη ομαδική της έκθεση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, με θέμα ¨Φύσεως ου-τοπία¨.
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας).

Εγκαίνια 25 Σεπτεμβρίου 2015 στις 19:30
διάρκεια έκθεσης έως 15 Οκτωβρίου 2015

Νέλλη Γιαχανατζή
ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΛΩΝΑΣ

Οι γλύπτριες Κλειώ ΜακρήHelen Mudie-Ιωαννίδου και Laure Gaudebert, εκθέτουν τα κεραμικά τους έργα εμπνευσμένα από το Μουσείο.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, οι τρεις καλλιτέχνες παρέδωσαν επίσης σεμινάρια γλυπτικής κεραμικής στην Αίγινα, τα οποία θα προβληθούν στο πλαίσιο της έκθεσης.
Εγκαίνια : Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, 19.30μμ
Διάρκεια έκθεσης : 5-30 Σεπτεμβρίου (9.00 – 17.00 πλην Δευτέρας)
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων).
Αίγινα & Κεραμική ( Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας )
Στα πλαίσια του Fistiki Fest 2015 

Ανοιχτή Πρόσκληση για τη κατασκευή παραδοσιακού μεγάλου πλίθινου ξυλόφουρνου στη Κορώνη, 22/7-31/8 

Η σχολή κεραμικής τέχνης της Νίκαιας διοργανώνει και σας προσκαλεί στη κατασκευή και το άναμα ενός παραδοσιακού καμινιού για πιθάρια στη Κορώνη. 

Την επίβλεψη θα έχουν ο δάσκαλος Γιώργος Μήτσιος και ο ιδιοκτήτης του καμινιού Χρήστος Δραγκιώτης. Οι διαδικασίες που θα συμμετέχουμε ειναι καθαρισμός του χώρου, κατασκευή των πλιθων, κατασκευή του παλαιού καμινιού σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια της τοπικής παράδοσης, στο μεγέθους ενός κανονικού δωματίου, κατασκευή πηλού απο ντόπιο χώμα, μάζεμα ξύλων, κατασκευή και ψήσιμο κεραμικών στον νέο ξυλοκάμινο!!

Η τοποθεσία βοηθάει να συνδιαστεί η εργασία με τη χαρά μια και τα ερείπια του παλαιού φούρνο, πάνω στα οποία θα δουλέψουμε βρίσκονται στο χωριό Πετριάδες Χαρακοπιού λίγο έξω απο τη Κορώνη, δίπλα σε πολύ ωραίες παραλίες!! Υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας 5 ατόμων σε σπίτι αλλά και χώρος για σκηνούλες, τουαλέτα, νερό και κουζινάκι. Καλό θα ήταν να υπάρξει και συννενόηση για carpooling ώστε να μοιραστούν τα έξοδα του ταξιδιού, γιαυτό τηλεφωνήστε και ρωτήστε εάν κάποιο αμάξι ταξιδεύει τις μέρες που θα σας ενδιέφερε ή για να δηλώσεται το δικό σας. Μπορείται να έρθετε για 1,2,5 μέρες ή και για περισσότερες, με ή χωρίς παρέα.

Μη ξεχάσεται να φέρεται καπέλο, αντιηλιακό και όποιο μουσικό όργανο παίζετε ή έχετε.
τηλέφωνο επικοινωνίας  6936 766486,  2725041917


Ε Κ Θ Ε Σ Η
“Άσκηση του νου μέσω της Τέχνης”.
Η εικαστική ομάδα του εργαστηρίου παρουσιάζει έργα της τελευταίας περιόδου. Ζωγραφική - Πλαστική γλυπτική - Κεραμική.
Συμμετέχουν :  Αγοραστάκη Μερόπη, Παπαμιχάλη Άννα, Τσεβά Ευαγγελία, Αλφα Ρούλα, Γκραίβενουκ Ναταλία, Πλάντζα Ιωάννα.

Παράλληλα εκθέτουν έργα τους, τιμητικά & μέλη προηγούμενης εικαστικής μας ομάδας:  Σπυρονίκου Μαίρη, Κουρμπάτσου Δανάη, Παπαμιχάλη Ζωή, Ελευθερίου Σίσσυ, Λένα Μπλόνσκυ, Λουκά Φιφή.

Ακόμα οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, τιμούν ιδιαίτερα τον Νικόλαο
Αντωνόπουλο-Κεραμίστα, για την συνεργασία και την προσφορά του στην ομάδα.

Ø   Εγκαίνια: Σάββατο 21/6/2014 και ώρα 19:30 μμ.

Ø     Απονομή διπλωμάτων συμμετεχόντων.
 

Σας περιμένουμε να ζωγραφίσετε,  να παίξετε με τον πηλό, να πιούμε ένα κρασί μαζί  & να μιλήσουμε για Τέχνη.                                                           
Φιλικά,
  Αγγελική Τσεβά – Εικαστικός καλλιτέχνης.

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

σας περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά τη Τετάρτη 18 Ιουνίου, ώρα 20.30, στα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης κεραμικής της " Σχολής Κεραμικές Μορφές" για τα 12 χρόνια λειτουργίας της.
 Φέτος συμμετέχουν και μαθητές από τη σχολή του Κεραμικού με αποτελέσματα των σεμιναρίων. Έτσι, τόσο εγώ προσωπικά, ο Μένανδρος Παπαδόπουλος,αλλά και οι μαθητές μας, θα σας ξεναγήσουμε στις δημιουργείες μας και θα πιούμε μαζί δροσερό κρασάκι με μεζεδάκι στον κήπο της όμορφης Βίλας Κώνστα όπου στεγάζεται το Πολιτιστικο Κέντρο της Νέας Ερυθραίας.

Μαριλένα Μιχοπούλου
κεραμίστρια
Διεύθυνση: Οδός Λουκή Ακρίτα 4.

Διάρκεια έκθεσης: 18-22 Ιουνίου 2014 
Ωρες λειτουργίας: καθημερινά από 11.00-14.00 και 18.00-20.30 εκτός Σαββάτου απόγευμα και Κυριακής.Τηλέφωνα επικοινωνίας 2106206190 και 6937484487
ac design / anna antonopoulou / haris panousopoulos / kostas karakitsos / leo ceramics / liana papalexi / mamoutzis scalpture+ design /terra nigra.

εγκαίνεια: 31/5 12.00-18.00
διάρκεια: 31/ 5 - 17/ 7

Η λέξη "κεραμικό" προέρχεται από το προάστιο Κεραμεικός της Αρχαίας Αθήνας και αναφερόταν αρχικά στην αγγειοπλαστική κεραμική, για ψημένα προϊόντα από πηλό.
Σήμερα ο όρος κεραμικά υλικά έχει ευρύτερη χρήση και περιλαμβάνει όλα τα ανόργανα μη μεταλλικά υλικά που έχουν υποστεί θερμική κατεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες (>1000°C) είτε κατά το στάδιο της επεξεργασίας είτε κατά το στάδιο της εφαρμογής.Τα παραδοσιακά κεραμικά είναι τα πήλινα αντικείμενα, τούβλα και κεραμίδια.Στα κεραμικά περιλαμβάνονται επίσης το τσιμέντο και το γυαλί. Ως προηγμένα κεραμικά αναφέρονται υλικά τα οποία είναι χρήσιμα για τις ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές, οπτικές ή μαγνητικές ιδιότητές τους.
Συνήθεις ιδιότητες των κεραμικών είναι η
αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, οι μινωτικές ιδιότητες και η αντίσταση στη παραμόρφωση και στην ευθραστότητα.
Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό design και στο χώρο της αγγειοπλαστικής εχει βάλει τη σφραγίδα του μέσα από εξαιρετική δουλειά ελλήνων σχεδιαστών τόσο στα χρηστικά οσο και στά διακοσμητικά αντικείμενα.

το boxes n' foxes παρουσιάζει μία καλοκαιρινή έκθεση κεραμιστών με χρηστικά αντικείμενα και μαζι με 8 ταλαντουχους κεραμίστες σας περιμένει σε ένα ολοήμερο πάρτυ εγκαινίων το σάββατο 31/5 απο τις 12 το μεσημερι εως 6 το απογευμα με ρακί, ιδέες από πυλό και καλοκαιρινή διάθεση..Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ / LE TEMPS DES BOURGEOIS
Ομαδική έκθεση
Ζωγραφική / Γλυπτική / Μεικτές Τεχνικές / Εγκατάσταση

Διοργάνωση: ART 10 GALLERY

Η ART 10 GALLERY παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τον τίτλο «Η εποχή των αστών», η οποία θα φιλοξενείται ταυτόχρονα στο χώρο της γκαλερί στην Ακρόπολη και στο χώρο τέχνης ARTSCAPE ATHENS στην Πλατεία Αμερικής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στο ARTSCAPE ATHENS την Τετάρτη 4 Ιουνίου και ώρα 8μ.μ. Την Τετάρτη 11 Ιουνίου, ώρα 8μ.μ., θα γίνει παρουσίαση των έργων  στην ART 10 GALLERY. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.

Έντεκα σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν μια σειρά έργων τους βασισμένη στους εννοιολογικούς και αισθητικούς άξονες που προσδιορίζουν τη φαντασιακή σημασία και την κοινωνική διάσταση που ορίζεται ως αστική τάξη. Η αμφισβήτηση αυτής της κοινωνικής παράστασης παίρνει τη μορφή μιας σύνθετης απορίας. Θέτει ερωτήματα: Τι είναι η αστική τάξη; Τι σημαίνει όταν λέμε ότι κάτι είναι; Ποια η διαφορά μεταξύ του είναι και του φαίνεσθαι; Τι είναι γνώση, επίγνωση και τι είναι γνώμη;».
Το να διατυπώσει κανείς αυτή την απορία στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και τις διαρκείς μεταβολές του αστικού ιστού, συνιστά μια ουσιαστική αλλαγή: καλεί με επιτακτικό τρόπο να μετατοπιστεί το ζήτημα από την επιδίωξη ελλειμματικών απαντήσεων, στη διερεύνηση της πραγματικότητας της αστικής τάξης ως ιστορική – κοινωνική επιθυμία για δύναμη και έλεγχο.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Αργυρακοπούλου Μαρία – Βερικίου Έφη – Βρετού Νινέτα – Δασκαλοπούλου Βούλα – Καπετανάκη Λίλη – Κότικα Γιώτα – Κουτρούλης Στέλιος – Λαουρδέκης Θοδωρής – Massad Adonis – Τσούμας Ιωάννης – Φούτρου Κέλλυ

Επιμέλεια: Gm Touliatou

Εγκαίνια έκθεσης:
ARTSCAPE ATHENS: 4 Ιουνίου 2014, ώρα 8 μ.μ. – 10.30 μ.μ.
ART 10 GALLERY: 11 Ιουνίου 2014, ώρα 8 μ.μ. – 10.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης και στους δύο χώρους: 4 – 18 Ιουνίου 2014

Ωράριο λειτουργίας:
ART 10 GALLERY: Δευτέρα με Σάββατο 11:00-15:00 και 17:00-21:00
ARTSCAPE ATHENS: Δευτέρα με Σάββατο 17:00-22:00
Τριήμερο Αγίου Πνεύματος κλειστά.
Πληροφορίες:
ART 10 GALLERY: Παρθενώνος 39, 11742 Ακρόπολη, Τηλ. 210 9220181 | www.art10gallery.com | Fb &Twitter: ART10GALLERY

ARTSCAPE ATHENS: Μοσχονησίων 5, 11252 Πλατεία Αμερικής,ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη
" 6 in Ceramics and Prints "
Με πηλό η με χαραξη
Βούλα Γουνελά, Βέρα Σιατερλή, Δήμητρα Σιατερλή, Μάγδα Ταμμάμ, Βίκυ Τσαλαματά, Θεοδώρα Χωραφά
09.01 – 31.01.2014
Εγκαίνια Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014, 19.00 – 23.00
Έξι γυναίκες εικαστικοί  συναντώνται για να δουλέψουν μαζί , η καθεμιά  επιλέγοντας τη δική της  «συνομιλήτρια» με την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν την εκφραστική  γλώσσα που γνωρίζουν και χειρίζονται από χρόνια στο χώρο της τέχνης:  την κεραμική και τη χαρακτική.  Συγχρόνως με το «ζευγάρωμα των δύο τεχνών» ζευγαρώνουν εικαστικά: η Βούλα Γουνελά με τη Βίκυ Τσαλαματά, η Θεοδώρα Χωραφά με τηΜάγδα Ταμμάμ και η Βέρα Σιατερλή με τη Δήμητρα Σιατερλή.

Κάθε ζευγάρι καλλιτεχνών μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και κοινή δουλειά στα εργαστήρια παρουσιάζει από μια  εικαστική πρόταση. Σ’ αυτή την αλληλοαναγνωριστική και αυτογνωσιακή συγχρόνως διαδικασία , η κάθε καλλιτέχνης με αφετηρία το προσωπικό  της έργο, επιχειρεί να ανιχνεύσει, να γνωρίσει και να επεξεργαστεί  τα στοιχεία, αλλά και τις ύλες και εργαλεία της άλλης, ενεργοποιώντας  ένα παιχνίδι  γόνιμης ανταλλαγής που καταλήγει  στο να νοηματοδοτήσει τα  προτεινόμενα  έργα.

Δήμητρα Σιατερλή

Βούλα Γουνελά
Βέρα Σιατερλή
 Θεοδώρα Χωραφά
Μάγδα Ταμμάμ


Βίκυ Τσαλαματά

ΣΥΜΠΟΣΙΟ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ  2013Στα Βουνάρια Μεσσηνίας η αναβίωση του ψησίματος κεραμεικών σε παραδοσιακό ξυλοκάμινο γίνεται πλέον θεσμός, προσελκύοντας όλο και περισσότερους καλλιτέχνες που ανταποκρίνονται στο όραμα του Παναγιώτη Κυριακάκη για την επιστροφή της καλλιτεχνικής παράδοσης της κεραμεικής τέχνης στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης, μέρος φημισμένο για την παραγωγή κεραμεικών, ήδη από τον 18ο αι. με την χειροποίητη –χωρίς τροχό- κατασκευή ποικίλων αποθηκευτικών αγγείων, έως το 1960 όπου η παραγωγή τους φθίνει σταδιακά καταλήγοντας στην ολοσχερή εξαφάνισή της στις μέρες μας.
Η εξέχουσα πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής ωστόσο, δεν έμελλε να εκλείψει παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα απομεινάρι της πανάρχαιης τέχνης της αγγειοπλαστικής με την αδιαφιλονίκητη καλλιτεχνική και χρηστική αξία που σταδιακά παρήκμασε με την ανάπτυξη άλλων μορφών βιοπορισμού, αποτέλεσμα βεβαίως των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών, από την επιλογή και συγκέντρωση των πρώτων υλών έως το ψήσιμο των κεραμεικών, ακόμα και τη μεταφορά και διάθεσή τους, εργασία επίπονη και όχι πάντα ικανά αμειβόμενη.
Καλοκαίρι 2011, ο Παναγιώτης Κυριακάκης, καταγόμενος από τα Βουνάρια, γόνος οικογένειας με βαθιές ρίζες στην αγγειοπλαστική με βιοποριστική σχέση και με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό για την παράδοση του τόπου του όσο και για την γοητευτική αυτή τέχνη, αποπειράθηκε σεμνά να αναβιώσει την τέχνη της κεραμεικής στον τόπο του, χτίζοντας ένα παραδοσιακό ξυλοκάμινο στα Βουνάρια. Ένα «οδοιπορικό» στην παραδοσιακή προσέγγιση της αγγειοπλαστικής, χρονοβόρο και κοπιώδες,   ήδη από την κατασκευή –με παραδοσιακές τεχνικές- της πρώτης πλίθας έως το πρώτο ψήσιμο, μέσα Νοεμβρίου 2011, κεραμεικών αντικειμένων κατασκευασμένων ειδικά για το συγκεκριμένο καμίνι από ομάδα κεραμειστών της οποίας διατελεί ιδρυτικό μέλος.
Η απόπειρα είχε αίσια κατάληξη, το καμίνι απέδωσε τα μέγιστα και η εμπειρία ήταν σπάνια, αξέχαστη και βαθύτατα συγκινητική για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και φίλους της κεραμεικής, προσφέροντας γενναιόδωρα στην περιοχή πέρα από ένα παραδοσιακό ξυλοκάμινο, ένα μοναδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας εποχής παρελθούσης ανεπιστρεπτί, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον τόπο που επί αιώνες επιβίωνε με αξιοπρέπεια από μια τέχνη κοπιώδη μεν, συναρπαστικά πολυδιάστατη και αναμφισβήτητα ανεξάντλητη δε.
Η επιτυχής έκβαση της πρώτης αυτής προσπάθειας το Νοέμβριο του 2011 συναντά σε επίπεδο θεσμού πλέον την διοργάνωση με όρους εικαστικού δρώμενου ενός ακόμα καλλιτεχνικού γεγονότος, γεννώντας το Συμπόσιο Κεραμεικής 2013 με την ενθουσιώδη συμμετοχή ακόμα περισσότερων καλλιτεχνών και εραστών της κεραμεικής,  ευρύτερης εμβέλειας και διαπολιτισμικού χαρακτήρα.
Η διεξαγωγή του Συμποσίου έλαβε χώρα 11 – 16 Οκτωβρίου 2013, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους πλούτο εμπειρίας και νέας εικαστικής οπτικής.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 11/10, συναντήθηκαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που θα φιλοξενούνταν στο χώρο, και άρχισε η προετοιμασία των έργων τους για ψήσιμο με την εφυάλωση και κάθε είδους διακόσμηση των κεραμεικών με διάφορα οξείδια. Ακολούθησε το «καμίνιασμα» των αντικειμένων, διαδικασία που απαίτησε ιδιαίτερη προσοχή και λεπτότητα λόγω της ανομοιογένειας των κεραμεικών ως προς το μέγεθος, το ύφος και την επεξεργασία της διακόσμησής τους.
 Το Σάββατο, 12/10, μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των έργων για ψήσιμο στο καμίνι και το χτίσιμο της πόρτας του, ακολούθησε το ψήσιμο των κεραμεικών, εργασία επίπονη και εξαιρετικά επίφοβη για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το ξυλοκάμινο έπρεπε να τροφοδοτείται με καύσιμη ύλη με συγκεκριμένο τρόπο και σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Ξημερώματα Κυριακής, έχοντας επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία και η ωρίμανση των κεραμεικών, το καμίνι έσβησε για να ξεκινήσει η χρονική περίοδος της σταδιακής πτώσης της θερμοκρασίας του μέχρι να κρυώσει πλήρως ώστε να μπορούν οι παρευρισκόμενοι να ξεκαμινιάσουν.
Η έκβαση του εγχειρήματος δικαίωσε στο έπακρον τις προσδοκίες και τις προσπάθειες των καλλιτεχνών, που με ενθουσιασμό και συγκίνηση αντάλλαξαν απόψεις αξιολογώντας τα τελικά αποτελέσματα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο Συμπόσιο Κεραμεικής στα Βουνάρια Μεσσηνίας, με ακόμα περισσότερη έμπνευση και διάθεση πειραματισμού.
Οι Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:
                                               Madita Dahmen
                                            Julia Ehlers
Lorenze Petit-Peleyras
Γιώτα Βάρου
Ναταλί Γιαννοπούλου
Βούλα Γουνελά
Σταύρος Ζέππος
Τότα Κοντόγιωργα
Χαρούλα Κοροπούλη
Παναγιώτης Κυριακάκης
Βάσω Λαμπροπούλου
Αλίς Λανγκλαί
Μαριλένα Λιβιεράτου
Όλγα Μπενοπούλου
Δώρα Μόρφη
Γωγώ Παπαβασιλείου
Ζωζώ Παπαθοδεώρου
Βασίλης Παπαϊωάννου
Αγγελική Πολίτη
Φοίβος Πουλτσιάκης
Ευάγγελος Ρεκλίτης
Μαρία Ρότσου
Νίκος Σκλαβενίτης
Ειρήνη Σπηλιώτη
Ηλίας Χριστόπουλος
Θεοδώρα Χωραφά
Τιμητική θέση στους συμμετέχοντες κεραμίστες ο τελευταίος αγγειοπλάστης που ζει στα Βουνάρια, ο Θανάσης Κανελλόπουλος.

"Με ένα ποδήλατο... πετάω" - Εικαστική Έκθεση στην Αθήνα από την ομάδαgreekartists.info 

Εγκαίνια :Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ώρα 19:μμ


Π.Κ. Μελίνα Μερκούρη 
Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης
Θησείο, Αθήνα.

17-30 Σεπτεμβρίου

ώρες επισκέψεως της έκθεσης:
Τρίτη - Σάββατο 10:00-20:00
Κυριακή 10:00-14:00
Δευτέρα κλειστά

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:

Ρένα Ανούση-Ηλία

Μάγδα Βαμβατήρα

Νέλλη Γιαχανατζή

Ράνια Γριμάλδη - Κορομηλά

Νίκος Δεσεκόπουλος

Γιάννης Καψιδάκης

Γρηγόρης Κότσαρης

Μιχάλης Κότσαρης

Δήμητρα Κουμαντάκη

Βασιλική Νάκου-Καψιδάκη

Σύνη Παπαγιάννη

Θεόδωρος Παπαγιάννης

Μιμή Πετροπούλου -Δημητράκη

Τάσος Ράλλης

Φλοράνς ΧρηστάκηΑίγινα & Κεραμική 2013
4 καλλιτέχνες στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας:
Ρένα Γρίβα, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Δέσποινα Νισυρίου, Αλίκη Παππά

Εγκαίνια: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 14 – 29 Σεπτεμβρίου 2013
Ωράριο λειτουργείας Μουσείου: καθημερινά 08:30-15:00, Δευτέρα κλειστά

Το 2009 γεννήθηκε η ιδέα ενός θεσμού με σκοπό να προωθήσει την τέχνη της κεραμικής μέσω μιας ετήσιας έκθεσης στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αίγινας. Η αρχή έγινε με ένα Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής στο οποίο συμμετείχαν 16 κεραμίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επί 15 ημέρες λειτούργησαν εργαστήρια, επιδείξεις, διαλέξεις, προβολές και τέλος έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο παραχωρήθηκε ειδικά για την εκδήλωση. Στη συνέχεια, το 2010 καλέσαμε δύο Ελβετίδες κεραμίστριες διεθνούς εμβέλειας για να παραδώσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Παράλληλα στήθηκε μία έκθεση ελλήνων κεραμιστών στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Σ'αυτήν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν η αρχαία, η παραδοσιακή και η σύγχρονη κεραμική. Το 2011 παρουσιάστηκε το έργο της Στέλλας Μπακατσή, μία από τις καλύτερες εικαστικές κεραμίστριες της Ελλάδας, και το 2012 παρουσιάστηκε η δουλειά ενός νέου κεραμίστα, του Γιάννη Μαμουτζή.

Φέτος ο θεσμός Αίγινα & Κεραμική γιορτάζει τα πέντε του χρόνια, και με αφορμή αυτή την επέτειο, προτείνει νέες κατευθύνσεις ώστε να αποκτήσει μια πιο δυναμική ταυτότητα. Καλέσαμε τέσσερις καλλιτέχνες που ασχολούνται με τον πηλό να έρθουν στην Αίγινα, να επισκεφτούν το αρχαιολογικό μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο. Ήρθαν και γοητεύτηκαν τόσο ώστε να δημιουργήσουν έργα τα οποία εμπνεύστηκαν από ό,τι είδαν. Η έκθεση παρουσιάζει αφενός έργα που προϋπήρχαν της συγκεκριμένης έκθεσης αφετέρου έργα που δημιούργησαν ειδικά γι αυτήν. Έτσι η καθεμία βρίσκει το δικό της προσωπικό τρόπο να ανοίξει διάλογο με το μουσείο, τα εκθέματά του ή/και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας
Λιμάνι Αίγινας
Τηλ.: 22970 22248

Πρόσβαση με πλοίο ή υδροπτέρυγο από το λιμάνι του Πειραιά.
Από το λιμάνι της Αίγινας απέχει 5' με τα πόδια.

διοργάνωση: Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας, στα πλαίσια του Fistiki FestΟ ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στις 20/06/2013 στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου θα αναβιώσει ο «οστρακισμός» της Αρχαίας Αθήνας μετά από 2.500 χρόνια.
Το 9οΓυμνάσιο Ηρακλείου σε συνεργασία με τον κεραμίστα Δημήτρη Λυμπερίδη προσκαλούν τους πολίτες του Ηρακλείου να πάρουν μέρος στη δράση του «σύγχρονου οστρακισμού»,  στο Πάρκο Γεωργιάδη από τις 05:00 μ.μ.
Οι πολίτες καλούνται ψηφίζοντας πάνω στο όστρακο να εξοστρακίσουν συμβολικά έννοιες που απομονώνουν κοινωνικά, όπως η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, η βία, ο ρατσισμός, η κάθε είδους διάκριση, ο φασισμός κ.λ.π, συμπεριφορές που προσβάλλουν αξιοπρέπειες, καταστάσεις-γεγονότα που οδηγούν σε κοινωνικούς αποκλεισμούς και είναι εμπόδια που μας κλείνουν το δρόμο για να προχωρήσουμε μπροστά.
Στη δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας οι πολίτες εξοστράκιζαν όποιον θεωρούσαν ύποπτο για την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο ζωντανός πηλός γινόταν μέσο έκφρασης στα χέρια του αγγειοπλάστη και στη συνέχεια μέσο πολιτικής έκφρασης στα χέρια του πολίτη. Ο ένας έδιδε την αναπάντεχη ομορφιά στο αγγείο και ο άλλος γράφοντας ένα όνομα συμπολίτη του ένιωθε την ικανοποίηση ότι προστάτευε τη δημοκρατία από τους εχθρούς της.

Σήμερα η κοινωνία μας έχει άλλες ανάγκες. Η διαφορετικότητα, η ελεύθερη έκφραση των πολιτών, τα ίσα δικαιώματα, η ανοχή στην πολυπολιτισμικότητα είναι μονόδρομος για τις δημοκρατικές κοινωνίες του μέλλοντος χωρίς προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα που εμποδίζουν τη λογική και το συναίσθημα να λειτουργήσουν ανθρωπιστικά.Οι καθηγητές του 9ου Γυμνασίου Ηρακλείου
History Learning Innovative Tools for Small and Medium Sized Ceramic Enterprises.
Η ΝΩΣΙΣ ΕΠΕ ως συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος CERVIVE εισάγει την έννοια του Learning History Model στον τομέα της κεραμικής.
Ο κλάδος κεραμικής στην Ευρώπη απαρτίζεται κυρίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Βασικός στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να παραμείνει η τεχνική, να βελτιωθεί η ποιότητά των προϊόντων τους καθώς και οι διεργασίες παραγωγής αυτών.
Το CERVIVE αποτελεί ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο την εφαρμογή της μεθοδολογίας εξιστόρησης (LEARNING HISTORY) στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις κεραμιστών με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τους παλαιότερους κεραμίστες στους νεότερους. Σκοπός είναι μέσω της μεθοδολογίας αυτής, να υπάρξει διάχυση της γνώσης και πιο συγκεκριμένα να επιτευχθεί:
·                                                                                                           Η αξιοποίηση της εξιστορούμενης επιτυχίας
·                                                                                                           Η αναπαραγωγή των σημαντικών στοιχείων που οδήγησαν στην επιτυχία

Μέσω του CERVIVE δημιουργείται μία πλατφόρμα στην οποία έμπειροι κεραμίστες εξιστορούν τις εμπειρίες τους, την επιτυχία τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους. Ο κάθε μελλοντικός κεραμίστας μέσω της on line πλατφόρμας μπορεί να ερευνήσει συγκεκριμένες εξιστορήσεις που τον αφορούν και να βρει απαντήσεις στις δικές του απορίες αλλά και να ανταλλάξει εμπειρίες μέσω του ειδικού forum.
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα περιλαμβάνει εργαλεία για την υποστήριξη της μεθοδολογίας εξιστόρησης, με σκοπό την υποβοήθηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου κεραμικής όλης της Ευρώπης στη βελτίωση των εργασιών τους.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση και ποιο συγκεκριμένα από το υποπρόγραμμα GRUDTVIG του προγράμματος δια βίου μάθησης του Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών θεμάτων και Πολιτισμού.
Η σύμπραξη του έργου αποτελείται από σημαντικούς οργανισμούς στον κλάδο της κεραμικής. Πιο συγκεκριμένα εταίροι είναι: ΕΛΚΕΑ-Ελλάδα, Θ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε (Εταιρεία Πληροφορικής)-Ελλάδα, KI Keramik-Institut GmbH-Γερμανία, SOCIETE FRANCAISE DE CERAMIQUE-Γαλλία, Instytut Ceramiki i Materiałów Budowlanych (research and development Institute of Ceramics and Building Materials)-Πολωνία, ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΩΝ / ΚΕΡΑΜΙΣΤΩΝ-Κύπρος.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορείτε να βρείτε στο

Description: TUV_hellas_iso14001
ΝΙΝΕΤΤΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Υπεύθυνη Τμήματος
Ν  Ω  Σ  Ι  Σ
Λ.Αμφιθέας 109
175 63 Αθήνα
τηλ. 210 9854792 fax2109854795Πρόσκληση

Το εργαστήριο Κεραμικής του Δήμου Πετρούπολης παρουσιάζει την καλλιτεχνική του παραγωγή στην καθιερωμένη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου, στο χώρο του εργαστηρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Αθ. Διάκου & Μπουμπουλίνας).
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 7 - 10  το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η παρουσία σας θα είναι τιμή μαςΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Αγγελική Τσεβά
Εικαστική Παρουσίαση

Θέμα: Μια Άνοιξη από το Παρελθόν μέσα στην χαρμολύπη των ημερών του Πάσχα και της Ανάστασης.

Φίλοι μου η χαρά μου θα είναι μεγάλη αν ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μου να σας ταξιδέψω στο έργω μου.


Σας ευχαριστώ.


Ελάτε το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 από τις 5μμ και μετά στο Εικαστικό μου Εργαστήρι.
Διεύθυνση: Βασιλέως Κων/νου 37 Κορωπί τηλ.2106622333,2291023977
Η έκθεση θα διαρκέσει ως και τη Μεγάλη Πέμπτη
Ώρες Επίσκεψης. 3-8 μμ

Φιλικά
Αγγελική Τσεβά

Εικαστικός Καλλιτέχνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Ίχνη Αναπνοών"
Στέλλα Μπακατσή
Εγκαίνια: 6 Φεβρουαρίου, 20:00
Διάρκεια: 6 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2013


«Κρατούσα ένα τσιγάρο στο χέρι μου και θυμάμαι ότι κάποια στιγμή
κοίταζα επίμονα το φίλτρο με τα αποτυπώματα  των αναπνοών μου
να το χρωματίζουν με εκείνο το χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα.
Αισθάνθηκα να καταγράφονται στο φίλτρο οι στιγμές της ζωής μου,
κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα μαζί με την κάθε αναπνοή μου.
Άρχισα να μαζεύω τα φίλτρα, να μαζεύω τις δικές μου στιγμές και των φίλων μου
καθώς και των ανθρώπων που είχα μαζί τους έστω και μια ολιγόλεπτη επικοινωνία.
Το έκανα αυτό για πέντε χρόνια, οπότε, θα μπορούσα να πω ότι μάζεψα μνήμες από τα πέντε πρόσφατα χρόνια της ζωής μου...»
Στέλλα Μπακατσή

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την Στέλλα Μπακατσή με την νέα σειρά έργων της "Ίχνη Αναπνοών". Η Στέλλα Μπακατσή αν και ασχολήθηκε χρόνια με την γλυπτική - κεραμική "έρχεται" να μας παρουσιάσει τη νέα και πολύ πρωτοποριακή της "δουλειά".

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Στέλλα Μπακατσή, δημιούργησε και παρουσιάζει μία σειρά 26 έργων μικτής τεχνικής, κυρίως κολάζ, από πακέτα, γόπες, τσιγάρα, φίλτρα, καπνό και ότι έχει σχέση με αυτά καθώς και ένα installation και ένα video.
Η έκθεση πραγματεύεται την παρουσία του τσιγάρου στη ζωή μας, σαν πάθος, εθισμό, εξάρτηση και απόλαυση αλλά και τις επιπτώσεις του καπνίσματος για καπνιστές και μη.

Η Στέλλα Μπακατσή γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1945. Τα έτη 1964-1968 αποφοίτησε από την Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα έτη 1974-1977 αποφοίτησε από το Central London institute of Adult Education όπου και σπούδασε την τέχνη της κεραμικής.
Έχει  στο ενεργητικό της συμμετοχές σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων σε Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Δανία, Φιλανδία, Ελβετία, Βέλγιο και Νότια Κορέα.
Ατομικές εκθέσεις:
2013     "Ίχνη αναπνοών", αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα
2011     "Μέσα από το φακό", Αρχαιλογογικό Μουσείο, Αίγινα
2011     "Μέσα από το φακό", Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα
2007     "Ροές",  Red gallery, Αθήνα
2000     Μύλος, Θεσσαλονίκη
1996     Μύλος, Θεσσαλονίκη
1994     Attilio, Οικεία τέχνη, Αθήνα
1992     "Γη, νερό, φωτιά ", Γκαλερί Ώρα, Αθήνα
1980     Γκαλερί Ώρα, Αθήνα

Έργα της υπάρχουν στο Choson Royal Kiln Museum στη Νότιο Κορέα, στο Μουσεί Poomo στη Φιλανδία, στο Musée  Ariana στη Γενεύη και σε ιδιωτικές συλλογές.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, 20:00

Διάρκεια Έκθεσης:  6 Φεβρουαρίου με 2 Μαρτίου 2013
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 14.30 & 17.30 - 20.30
Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 - 16.00
Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18


Η έκθεση μετά το πέρας της θα μεταφερθεί σε πολιτιστικούς χώρους περιοχών της Ελλάδα που παραδοσιακά παράγουν και διακινούν  καπνό.


           Διάκριση σε Έλληνα κεραμίστα στην Ισπανία

Ο κεραμίστας Βασίλης Παπαϊωάννου συνεχίζει να ξεχωρίζει σε διεθνείς  διαγωνισμούς, στην Ισπανία αυτή τη φορά. Συμμετέχει στη 5η Διεθνή Συνάντηση στο πλαίσιο 18ου Διαγωνισμού «Ciudad de Valladolid» στο Valladolid της Ισπανίας. Είναι η έκτη του συμμετοχή σε διεθνή διαγωνισμό του εξωτερικού. Έχει συμμετάσχει τα τελευταία 4 χρόνια σε εκθέσεις σε Αυστρία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελβετία και Σλοβενία.
ΖΖΖ Ι
Ο Έλληνας κεραμίστας διακρίθηκε στην Ισπανία με έπαινο για το έργο του ΖΖΖ Ι,  ένα κεραμικό έργο φτιαγμένο με μίξη πορσελάνης και μαύρου πηλού. Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 20 κεραμίστες από 10 χώρες από όλο τον κόσμο και άνοιξε τις πύλες της στις 9 Ιανουαρίου.
Ο Βασίλης ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη κεραμική στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων με δάσκαλο τον Ηλία Χριστόπουλο από το 2002 έως και το 2012.ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Γεννήθηκε στη Πάτρα το 1972, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και εργάζεται στο Δήμο Πατρέων. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικής και φοιτά στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1988 και τη κεραμική από το 2002.
Το 2004 εκδόθηκε το λεύκωμα του με τίτλο «Καρναβαλικές Προσωπογραφές» από το Ε.Ρ.Σ. Πάτρας «ΡΕΦΕΝΕ»
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και κεραμικής εντός και εκτός Πατρών. Έχει πραγματοποιήσει επίσης τέσσερις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, «Καρναβαλιού Πρόσωπα» (2007), «Γυμνό» (2008), «Πάτρα, μια πόλη Καρναβάλι» (2010), «Σμύρνη, μέσα από τα μάτια ενός γείτονα», Σμύρνη, Τουρκία (2011). Συμμετείχε στις 6η Διεθνή Biennale Κεραμικής , Kapfenberg, Αυστρία, (2009), 31st Concurs Internacional de Ceràmica CICA 2011, L ‘Alcora, Ισπανία (2011), 13th Concours International de Céramique “The Box”, Carouge, Ελβετία (2011), 3rd International Triennial of Silicate Arts, Kecskemét, Ουγγαρία, (2012),  2nd International Ceramic Triennial UNICUM 2012, Maribor, Σλοβενία.


Πειραματικό εργαστήριο για την κεραμική
στην αρχαϊκή Μακεδονία
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Δευτέρα 15-Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012
                              

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Κεραμιστών-Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος» και με τη συμβολή της Εταιρείας «Πολιτιστικές
Ανταλλαγές Μεσογείου
Θεσσαλονίκης» (E.CU.ME) διοργανώνει πενθήμερο εργαστήριο για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Αρχαιολογίας, Μουσειολογίας και Συντήρησης Αρχαιοτήτων.

Το Σεμινάριο στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των σχημάτων, της διακόσμησης και των χρήσεων των πήλινων αγγείων του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ., εποχή που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση, που συνδυάζει την αρχαιολογική γνώση με την τεχνική εμπειρία των σύγχρονων βορειοελλαδιτών κεραμιστών.

Θέσεις εκπαιδευόμενων: 25 (με αυστηρή σειρά προτεραιότητας)
Ώρες Εργαστηρίου: 10:00-13:00 καθημερινά
Πληροφορίες: 2310-830538 (Ευρυδίκη Κεφαλίδου, αρχαιολόγος),           
                         6972292387(Λίνα Χατζητάτση, κεραμίστρια)
Δηλώσεις συμμετοχής στο: eurydice.kefalidou@gmail.com
                                    (έως 30 Σεπτεμβρίου 2012)
                  
Θα  δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης του ΕργαστηρίουΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗ
 
Έκθεση Κεραμικής του Γιάννη Μαμουντζή
Ειδώλια από τον μικρόκοσμο της σκέψης

Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας

Εγκαίνια: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 15 – 7 Οκτωβρίου 2012
Ωράριο λειτουργείας Μουσείου: καθημερινά 09:00-16:00, Δευτέρα κλειστά


Για τέταρτη χρονιά φέτος διοργανώνεται στα πλαίσια του 'Fistiki Fest' μία έκθεση κεραμικής στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας. Η επιτυχία που γνώρισαν οι εκθέσεις κεραμικής τα τρία προηγούμενα χρόνια μας κάνει να πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό θα εξελιχτεί σε θεσμό, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στην τέχνη της κεραμικής.

Για την ιστορία:
Το 2009  διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία και απήχηση Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής στο οποίο συμμετείχαν 16 κεραμίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επί 15 ημέρες λειτούργησαν εργαστήρια, επιδείξεις, διαλέξεις, προβολές και τέλος έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο παραχωρήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.

Το 2010 καλέσαμε δύο Ελβετίδες κεραμίστριες διεθνούς εμβέλειας για να παραδώσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που διήρκεσε ένα δεκαπενθήμερο. Παράλληλα στήθηκε μία έκθεση ελλήνων κεραμιστών στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Σ'αυτήν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν η αρχαία, η παραδοσιακή και η σύγχρονη κεραμική.

Το 2011 μας βρήκε με μία παρουσίαση του έργου της Στέλλας Μπακατσή, μία από τις καλύτερες εικαστικές κεραμίστριες της Ελλάδας.

Φέτος, βλέποντας με τι ενθουσιασμό ο κόσμος αγκάλιασε τις προυγούμενες εκδηλώσεις, θέλουμε να δώσουμε μία συνέχεια σε αυτήν την προσπάθεια. Η επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων δεν είναι τυχαία: η Αίγινα και η κεραμική είναι συνδεδεμένες από την αρχαιότητα, και σήμερα το νησί έχει καταφέρει να συγκετρώσει σύγχρονους κεραμίστες που ζούν και εργάζονται εδώ. Επίσης, χάρη στις εκθέσεις αυτές το Μουσείο ζωντανεύει και γίνονται ευρύτερα γνωστά τα εκπληκτικά εκθέματά του στους ντόπιους και στους επισκέπτες του νησιού.

Η φετινή μας έκθεση – έργα του Γιάννη Μαμουτζή. Ο Γιάννης Μαμουτζής γεννήθηκε το 1980. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη γλυπτική με πυλό πριν κάνει πλήρη στροφή στην κεραμική. Από το 2008 δουλεύει σε προσωπικό εργαστήριο  πάνω στην υλοποίηση των εμπνεύσεών του. Έχει συνεργαστεί με πολλούς χώρους ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

« … Σκοπός μου είναι η δημιουργία έργων που αντανακλούν την προσωπική μου αισθητική. Αντιμετωπίζοντας κάθε έργο ως οντότητα αναζητώ την αρμονία της φόρμας του και την ολοκληρωμένη παρουσία του στο χώρο. Λιτές και δυναμικές γραμμές αναδεικνύουν τη σχέση ευθείας και καμπύλης πάντα σε συνάρτηση με τα χρώματα και τις υφές του υλικού. Το ηφαιστιακό σκούρο γκρί, άλλοτε λευκό που θυμίζει όστρακο, λειτουργεί σαν φλοιός, δημιουργώντας αισθήσεις οργανικών μορφών. Κομμάτια που χαρακτηρίζουν και χαρακτηρίζονται απο τον περιβάλλοντα χώρο και συνάπτουν σχέση με τον άνθρωπο.... »Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας
Αίγινα, Τ.Κ. 18010
Τηλ.: 22970 22248

Πρόσβαση με πλοίο ή υδροπτέρυγο από το λιμάνι του Πειραιά.
Από το λιμάνι της Αίγινας απέχει 5' με τα πόδια.


Διοργάνωση: Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας, στα πλαίσια του Fistiki Fest


Κεραμικές Μορφές               

Σχολή  Ελευθέρων Σπουδών                                                            

  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 Θα χαρούμε ιδιαίτερα και φέτος να σας δούμε  στην ετήσια παρουσίαση των εικαστικών δημιουργιών των μαθητών της σχολής  Κεραμικές Μορφές τη Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ερυθραίας,  Λουκή Ακρίτα 4.Διάρκεια έκθεσης  από Πέμπτη 28 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 2012

ώρες λειτουργίας καθημερινά 10.00-14.00 και 18.30-20.30,  Σάββατο 10.30-14.00 - Κυριακή κλειστά
 -------------------------------------------------------------------------------- 

Κόντρα στους καιρούς που ζούμε στη Σχολή Ελευθέρων Σπουδών ΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ συνεχίζουμε να δημιουργούμε και μέσα από τη τέχνη μας να ηρεμούμε ψυχή και να ξυπνάμε το πνεύμα και τις δεξιότητές μας.

 Με τη δωδεκάχρονη εμπειρία της σχολής οι μαθητές έχουν όλη τη τεχνική, σχεδιαστική και θεωρητική καθοδήγηση, καθώς και ενθάρυνση και προβολή των προχωρημένων και επαγγελματικού επιπέδου μαθητών να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και εκθέσεις αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις.(Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής , Έκθεση Κεραμικής Γλυπτικής Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Νέας Ερυθραίας, Κέντρο Κεραμικής Ανετόπουλου - Βόλος, Συγχρονη Κεραμική - Κέντρο Τεχνών Αθηνών).

Μαριλενα Μιχοπούλου*********************************************


*********************************************                                     ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ- ΤΕΧΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ                                                                  ΕΡΕΥΝΑΣ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 

Ν.Π.Δ.Δ.<< ΣΦΗΤΤΟΣ>>                                                             ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΣΕΒΑ                                                                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΚυριακή 3 Ιουνίου 2012Μια μεγάλη μέρα για την τέχνη του πηλού ξημερώνει στο ΚορωπίΗ τέχνη είναι το αντίδοτο σε κάθε αντιξοότητα στην ζωή μας.

Δεν στηρίζεται σε χίλιους κανόνες παρά μόνο στην θεϊκή αρμονία που απορρέει από το εσωτερικό μας εγώ.Η τέχνη είναι γεννημένη μαζί μας. Είναι ένας κώδικας επικοινωνίας με τον Θεό.Είναι κοινωνική αποστολή. Οι άνθρωποι σήμερα με τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουν μπορούν να ενημερωθούν εύκολα για την πορεία της τέχνης που τους ενδιαφέρει.

Όμως δεν είναι το ίδιο αν για να ενημερωθείς συμμετέχεις και εσύ ο ίδιος στην δημιουργία του αποτελέσματος.Θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει κοντά μας σχεδόν όλες τις τεχνοτροπίες κατασκευής, εικαστικών και λειτουργικών κεραμικών.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές καλλιτέχνες: Βαλάτος Νίκος,Πρόεδρος ΠΕΚΑ,Κεραμιστής,Μαρούσι. Γαγιάτσος Νίκος, Κεραμιστής,Μαρούσι.

Ανετόπουλος Ευάγγελος Πρόέδρος Μουσείου Σύγχρονης Κεραμικής Βόλου, Κεραμιστής. Αλεξόπουλος Φώτης, Κεραμιστής, Μαρούσι. Αντωνόπουλος Νίκος, Κεραμιστής, Μαρκόπουλο. Γαλάνης Κώστας, τέως Πρόεδρος ΠΕΚΑ, Κεραμιστής ΠΕΚΑ, Κεραμιστής, Κουρπάτσου Δανάη, κεραμίστρια, Μαρκόπουλο. Γεωργάκης Κων/νος, Κεραμιστής, Κορωπί.

Αγγελική Τσεβά, Κεραμίστρια-Ζωγράφος, Κορωπί. Εταιρεία Μπόνης, Μελίσσια προσφορά καμινιού.ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ: Μία αφίσα, πρόσκληση, πρόγραμμα εκδήλωσηςΥ.Γ1 Θα ήταν μεγάλη χαρά μας αν τα παιδιά των σχολείων περνούσαν έστω και για λίγο από αυτήν την γιορτή του πηλού και δημιούργουσαν όπως εκείνα θα ’θελαν το είδωλο τους.

 Υ.Γ 2 Από 6:00μμ-8:00μμ στην είσοδο του Δημαρχείου θα υπάρχει έκθεση Καλλιτεχνών Κεραμιστών που δεν ζουν πια, Ιωάννης Ιωάννου, Ζήσης Αφαιρημ, Μανος Δάνος, Σωτήρης Κωνσταντής, Περδικούρης Νίκος, Τριανταφιλίδου Ηρα. Τα έργα που θα εκτεθούν ανήκουν στην συλλογή του  Μουσείου Αγγελικής Τσεβά .

Ευχαριστώ


Δήμαρχος Kρωπίας                                                 Εικαστικός Καλλιτέχνης
Δημήτριος Κιούσης                                                      Αγγελική Τσεβά

Προεδρος Σφηττος 
Αντώνιος Κορωνιάς

*********************************************


 *********************************************
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΑγαπητοί Συνάδελφοι, είναι ανάγκη να γνωρίσει περισσότερος κόσμος το τι θα πει Ελληνικό Κεραμικό.

Με αυτό το σκεπτικό έκανα πρόταση στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Κορωπίου όπου τυχαίνει να φροντίζω για τα εικαστικά του, να διοργανώσουμε και με την δική σας βοήθεια μια παρουσίαση της τέχνης της κεραμικής στο Κορωπί.

Δημιουργώντας έργα από τα πρώτα στάδια της μέχρι το τέλος.

Τροχός-Μακαρόνι-Γλυπτά-Καλούπια κλπ. 

Βασιζόμαστε στον εθελοντισμό σας.

Ο Δήμος θα μας παρέχει ότι θα χρειαστούμε.

Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για μια μόνο ημέρα

- Κατασκευή με διάφορες τεχνοτροπίες

- Γεύμα

-Ακολουθεί ομιλία Αρχαιολόγου

-Προβολή DVD σύγχρονης κεραμικής

-Απονομή τιμητικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

Ο αριθμός των Συναδέλφων Καλλιτεχνών θα’ ναι περιορισμένος.

Τηλεφωνήστε μας.Φιλικά

Αγγελική Τσεβά

Πληροφορίες: Αγγελική Τσεβά

22910-23977

210-6622333  

210-6624944

e.mail: a.tseva@yahoo.gr, info@aggelikitseva.com

site: www.aggelikitseva.com*********************************************
 *********************************************

«Ένα σαλιγκάρι που θα άρεσε στον Άρη»Λίγκα Καπλάνη Ευαγγελία-ΚατερίναΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΣΤΙΣ 5μμΔΙΑΡΚΕΙΑ: 3 -12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΕΣ ΩΡΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 5μμ – 10μμΕΙΣΟΔΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2114000863 (ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 11:00 – 17:00)Booze Cooperativa, ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΤΟΑΣ , Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 και έως τις 12 Φεβρουαρίου 2012, θα λειτουργεί η έκθεση κεραμικής της καλλιτέχνιδας Λίγκα Καπλάνης Ευαγγελίας-Κατερίνας, από τις 17:00 έως και τις 22:00, στον πολυχώρο Booze Cooperativa (υπόγειο στοάς) στην οδό Κολοκοτρώνη 57-59, στο κέντρο της Αθήνας.
 Η έκθεση τιτλοφορείται «Ένα σαλιγκάρι που θα άρεσε στον Άρη» και πραγματεύεται κεραμικά κομμάτια, χρηστικά και διακοσμητικά, ποικίλων μορφών και τεχνοτροπιών, παρουσιασμένα μέσα από την ιστορία ενός παραμυθιού που έγραψε η ίδια.
Κάτω από τη σκηνογραφική επιμέλεια της καλλιτέχνιδας, ο πολυχώρος μεταμορφώνεται, με τους χρωματιστούς τοίχους και την επιμέρους διακόσμηση να συμβάλλουν στην δημιουργία της παραμυθένιας ατμόσφαιρας και να συντελούν στην καλύτερη δυνατή ανάδειξη των κεραμικών κομματιών, αλλά και της ιστορίας.
Πρόκειται για μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσει κανένας! Μέσα από αυτή την πρωτότυπη έκθεση κεραμικής, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και ανακαλύψτε τις περιπέτειες ενός μικρού, επηρμένου σαλιγκαριού!
"Μια φορά και ένα καιρό σʼ ένα δάσος μαγικό
ζούσε ένα σαλιγκάρι που θα άρεσε στο Άρη.
Για να δούμε από κοντά τι θα γίνει τελικά…
«Πουφ!! Βρωμοδάσος, λαϊκατζούρα… τρε μπανάλ!!», ακούστηκε μια μικρή τσιριχτή φωνή.
«Μα, τι κάνω εγώ εδώ, σʼ ένα δάσος σαν αυτό;
Κελ καταστρόφ! Μουά, ένα τέτοιο παλικάρι όλο στυλ και όλο χάρη…
Φτου σου, αγόρι μου! Εσύ δεν είσαι για εδώ. Εσύ είσαι για μεγάλα λιμάνια».
Τέτοια έλεγε το μικρό ψωνισμένο σαλιγκάρι μας και μέγας πρωταγωνιστής μας, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του μεγάλο σταρ. Δεν του άρεσε το δάσος και ήθελε να φύγει όσο πιο γρήγορα μπορούσε από εκεί, για να βρει το πεπρωμένο του.
 

«Μα, πώς θα φύγω από δω;», αναρωτιόταν καθώς θαύμαζε το κορμί του στον ολόσωμο καθρέφτη που είχε φτιάξει, ειδική παραγγελία για την αυτού μεγαλειότητα.
Η σοφή κουκουβάγια, που βρισκόταν εκεί κοντά και αγνάντευε, έχοντας παρακολουθήσει από κοντά όλη τη γκρίνια του μικρού σαλιγκαριού, αποφάσισε να μιλήσει.
«Όλα γίνονται στη φύση, αν το ΄χεις αποφασίσει.
Μʼ ένα φίλτρο μαγικό θα σε πάρω από ΄δω. Ακολούθα στη στιγμή τη μαγική μου συνταγή…»
Έτσι είπε και ελάλησε η σοφή η κουκουβάγια.
Μαγική συνταγή
Η συνταγή είναι απλή:
Υλικά :
6 κγ φύλλα πεταχτά απʼτην κουφή βελανιδιά
10 ½ μπουρμπουλήθρες από τα πετρόψαρα της σκοτεινής λίμνης
3 τρίχες της ουράς του αλόγου της φωτιάς
5 πούπουλα μικρά απʼ τα κουνιστά πουλιά
1 κλειδί της ευτυχίας
Εκτέλεση:
Μάζεψε όλα τα υλικά, ένα-ένα προσεχτικά και ανακάτεψε καλά στης γαβάθας την κοιλιά.
Άσε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά σʼ ένα απʼτων κλαριών τα χωριά .
Ώσπου το μίγμα να χυλώσει, υπομονή αν έχεις τόση…στης μάγισσας Φτεροπούλου το σπιτάκι πας, σε μια παρτίδα σκάκι τη νικάς και, μετά, 1 μεθυσμένο μπουκαλάκι θα κρατάς.
Ρίξε εκεί το φίλτρο, κλείσε το φελό κι άσ΄το να κρυώσει ως το 127ο λεπτό.
Τώρα, άκουσε καλά, κούνησέ το δυνατά και πιες μια γερή γουλιά."
Μια και δυό, το μικρό μας ψωνισμένο σαλιγκάρι ξεκίνησε να μαζεύει τα υλικά.......
τι λες θα' ρθεις και συ, σ' αυτό το μαγικό ταξίδι..το πεπρωμένο για να δεις ?"

 Περισσότερα:  BOOZECOOPERATIVA.COM/enasaligaripouthaaresestonari


*********************************************"ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ"
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012-Κυριακή, 22 Απριλίου 2012"ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ"

"Ανάταση", 1986, σίδηρος, 170 x 97 x 95 cm

Το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση της γλύπτριας Ντίνας Αναστασιάδου με θέμα “Μαθηματικά και οι Τέχνες της Ιαπωνίας”.

Η έκθεση περιλαμβάνει 60 έργα γλυπτικής, κεραμικής και κατασκευών εμπνευσμένα από τον Ιαπωνικό Πολιτισμό.

Εγκαίνια: 23 Ιανουαρίου, ώρα 19:00-21:00
Διάρκεια: 23 Ιανουαρίου έως 22 Απριλίου 2012

"Ιαπωνικός ποταμός, A", 2010πορσελάνη, 42 x 24 x 27 cm
"Φύλλα σφενδάμης", 2006πορσελάνη, 28 x 17 x 17 cm
"Χορός Yosakoi, A", 2010πορσελάνη, 48 x 36 x 27 cm
"Ιαπωνικό φανάρι", 2011γύψος, 63 x 45 x 45 cn


Με την υποστήριξη της                          Χορηγός Επικοινωνίας
                      Το 1980-1986 η Ντίνα Αναστασιάδου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών γλυπτική, θεωρητικά και χαλκοχυτική, στο εργαστήριο του Γιώργου Νικολαΐδη και του Θόδωρου Παπαγιάννη. Αποφοίτησε με άριστα (10/10). Το 1986 οι καθηγητές της ΑΣΚΤ την επέλεξαν να συμμετάσχει σε διεθνές φεστιβάλ τέχνης στο Ushimado, Okayama Ιαπωνίας. Παρέμεινε ένα χρόνο παρακολουθώντας μαθήματα ιαπωνικής γλώσσας, καλλιγραφίας και ζωγραφικής με sumi (sumi-e) κοντά στον ιστορικό και καλλιγράφο Mitsuo Takaoki και την ζωγράφο σύζυγό του Miki Takaoki. Το 1988-1991 με υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας της Ιαπωνίας παρακολούθησε μαθήματα Ιαπωνικής Ιστορίας της Τέχνης (Ιαπωνική Βουδιστική Τέχνη) στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Kyoto, με καθηγητή τον Zenzo Shimizu. Θεωρεί την από το 1980 (μέχρι σήμερα) σχέση της με την οικογένεια του δασκάλου της Mitsuo Takaoki αποφασιστική για όλη την μετέπειτα καλλιτεχνική της πορεία. Το 1999 έλαβε τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για το έργο της.

Έχει στο ενεργητικό της οκτώ (8) ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και δύο (2) στην Ιαπωνία και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Το 2009 εξέθεσε τα έργα της στην Ιαπωνική Πρεσβεία με την αφορμή των «110 χρόνων φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Ιαπωνίας» (Greece-Japan: 110 years of friendly ties). Έργα της βρίσκονται στην Ιαπωνική Πρεσβεία της Αθήνας, και σε συλλογές ιδιωτικές και δημόσιες στην Ιαπωνία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Η.Π.Α. Έχει λάβει μέρος σε πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία, προβάλλοντας τον Ιαπωνικό Πολιτισμό.

Στο Μουσείο Ηρακλειδών και στη διάρκεια της έκθεσής της θα λάβει μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία με θέμα «Μαθηματικά και οι Τέχνες της Ιαπωνίας» (τον ομότιμο τίτλο της έκθεσής της).


http://www.herakleidon-art.gr/el/index.cfm?get=events&ItemID=254

************************************************************ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΡΑΜΙΣΤΩΝ
«ΚΕΡΑΜΕΩΝ ΙΧΝΗ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πανελλήνιας έκθεσης «ΚΕΡΑΜΕΩΝ ΙΧΝΗ» το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στη Πάτρα, στο Παλαιό Αρσάκειο, ένα πανέμορφο κτίριο, αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στο κέντρο της πόλης. Η έκθεση σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία κεραμιστών που ζουν ή εργάζονται στη Πάτρα.
Πάνω από 400 άτομα παρευρέθησαν στα εγκαίνια, μεταξύ των οποίων ο τ. Δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Καράβολας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Βίβιαν Σαμουρή, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παναγιώτης Βαφέας, καθώς και διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι των Πατρών. Από τον καλλιτεχνικό χώρο παρέστησαν μεταξύ των άλλων η Διευθύντρια του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων Κλεοπάτρα Δίγκα, οι Νίκος Πρέσσας, Αντώνης Βάος, Άννα Καρατζά και Κώστας Σπυρόπουλος και η κεραμίστρια Ηρώ-Μυρτώ Μαγκανάρη από Αθήνα.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα 57 κεραμιστών από όλη την Ελλάδα. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και εξέπληξε ευχάριστα όλους τους επισκέπτες ήταν οι δυνατότητες αυτού του απλού υλικού που λέγεται πηλός. Ένα υλικό που αποτελείται από χώμα και νερό και το οποίο μέσα από τα χέρια ενός κεραμίστα μπορεί να μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης. Οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα στα 9.000 χρόνια χρήσης του πηλού από τον άνθρωπο, δίνουν μια τεράστια γκάμα διαφορετικών αισθητικών αποτελεσμάτων. Αυτό εκφράστηκε μέσα από την έκθεση «ΚΕΡΑΜΕΩΝ ΙΧΝΗ», καθώς το κάθε έργο είχε τη δικιά του τεχνική, το δικό του χαρακτήρα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε κεραμίστα να δηλώσει προς το κοινό αυτό που τον ενδιέφερε.
Στους συμμετέχοντες σίγουρα ξεχώρισαν κάποια μεγάλα ονόματα της ελληνικής κεραμικής, όπως οι Βούλα Γουνελά, Στέλλα Μπακατσή, Μένανδρος Παπαδόπουλος, Νίκος Σκλαβενίτης, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι οι:
Βασίλης Αναστασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Σοφία Βελέντζα, Ιωάννης Βλαντωνόπουλος, Στέλλα Γιακουμάτου, Ναταλί Γιαννοπούλου, Ζωή Δημητριάδου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Ηστ Ουάν, Ζωή Θεοδώρου, Μάρω Θεοδώρου, Καρμέλα Ιατροπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Σταύρος Καρανικολός, Φωτεινή Κατσίρα, Αλεξάνδρα Κιτσάνου, Τότα Κοντόγιωργα, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Αλεξάνδρα Μιχαήλ Κρούσκου, Παναγιώτης Κυριακάκης, Ελένη Λαγουμιτζή, Βασιλική Λαμπροπούλου, Αλίς Λανγλαί, Μαριλένα Λιβιεράτου, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Helen Μudie-Ioannidou, Γιάννης Μαμουτζής, Ελένη Μαρινάκη – Νικολοπούλου, Αποστόλης Μιχαλόπουλος, Δώρα Μόρφη, Μπέσσυ Μπούμη, Στέλλα Νέδογλου, Τούλα Πανταζοπούλου, Γωγώ Παπαβασιλείου, Ζωζώ Παπαθεοδώρου, Βασίλης Παπαϊωάννου, Δήμητρα Παρπαρούση, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Φοίβος Πουλτσιάκης, Κλεάνθη Ρεβύθη, Μαρία Ρότσου, Ειρήνη Σπηλιώτη, Μαριάνθη Σφακιανάκη, Μαρίνα Ταλιαδούρου, Ματίνα Τζούβαλη, Αναστασία Τζουμάκα, Μαρία Τόλια, Βασιλική Φατούρου, Φωτεινή Φωτοπούλου.
Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του κοινού για την έκθεση αποφασίστηκε από την οργανωτική επιτροπή η έκθεση να παραταθεί μέχρι την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 10 έως 1 το πρωί και 6 έως 10 το απόγευμα.***************************************************************************************


Σας περιμένουμε στα εγκαίνια της έκθεσης ΚΕΡΑΜΕΩΝ ΙΧΝΗ που θα πραγματοποιηθούν στη Πάτρα στο χώρο του Παλαιού Αρσακείου, Μαιζώνος 19, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012, 8:00 μ.μ.


2 σχόλια:

  1. Ο πρόεδρος Βαλλάτος Νικόλαος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών , εύχονται καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του κοινού για την έκθεση αποφασίστηκε από την οργανωτική επιτροπή η έκθεση να παραταθεί μέχρι την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 10 έως 1 το πρωί και 6 έως 10 το απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή