Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

3ο Σ/Κ Επόμενη μέρα

Ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος το Σάββατο 10 απ΄το πρωί. Ο Φώτης Κατσάρης άρχισε την επισκευή τού μεσογειακού φούρνου που θα άναβε το μεσημέρι. Πολύς κόσμος απο νωρίς είχε μαζευτεί γύρω απο το φούρνο και τους πάγκους τού αυτοσχέδιου αίθριου εργαστηρίου με τον Νίκο Σκλαβενίτη να κάνει κατανοητή στον κόσμο την Terra Sigillata (T.S.). Παρ΄ότι η ακουστική δεν ήταν η καταλληλότερη λόγω τού θόρυβου της λεωφόρου ο Δάσκαλος έκανε αυτό που έπρεπε και εκείνοι που μπορέσαν και άκουσαν πήραν αυτό που χρειάζονταν. Κατόπιν έγινε επι τόπου διακόσμηση των αντικειμένων με T.S. και σταδιακά μπήκαν στο φούρνο. Το καμίνι άναψε το μεσημέρι και μετά το διάλειμμα της ρεβυθάδας αρκετοί κάθησαν γύρω απ΄το φούρνο που ανέβαζε σιγά σιγά θερμοκρασία μέχρι και αργά το βράδυ που μετά απο την αναγωγή ανοίξαν τη μπούκα και την κορυφή για να επέλθει οξείδωση. 

 Ο καιρός ήταν μαζί μας και την επόμενη μέρα Κυριακή 11 όπου οι λάτρεις τού πρωτόγονου ψησίματος με ξύλα μαζεύτηκαν απο νωρίς και ο φούρνος άνοιξε και τα αντικείμενα βγήκαν ένα ένα. Ακολούθησαν επεξηγήσεις απο τον έτερο Δάσκαλο τού Σ/Κ Μέναδρο Παπαδόπουλο και μετά περάσαμε στην αίθουσα τού ΤΟΛ. Εκεί ο ίδιος αφού μάς έκανε μιά σύντομη προσέγγιση στην T.S. μάς μίλησε για τις συμπεριφορές των διαφόρων μαζών και μπαίνοντας στην κύρια ομιλία των διαφόρων υαλωμάτων μάς ταξίδεψε στον όμορφο κόσμο τού Πυριτίου. Ακολούθησαν ερωτήσεις και απορίες που καλύφθηκαν πλήρως. Στο χώρο της ομιλίας – σεμιναρίου υπήρχε εκτεθημένη μιά πολύ μεγάλη ποικιλία δειγμάτων υαλωμάτων σε διαφορετικές μάζες καθώς και αντικείμενα απο το ξυλοκάμινο. 

Ο κόσμος που παρακολούθησε ήταν πολύς και οι περισσότεροι κρατούσαν σημειώσεις απο την τόσο εμπεριστατωμένη πληροφόρηση που τούς προφέρθηκε απλόχερα και που δεν υστερούσε απο αυτήν της προηγούμενης μέρας με τον Νίκο το Σκλαβενίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά αντικείμενα ήταν απο τον πηλό που είχε δημιουργηθεί το 1ο Σ/Κ και απο αντικείμενα που είχαν γίνει στο 2ο Σ/Κ. Το τέλος της εκδήλωσης μαζί με την παραδοσιακή ρεβυθάδα που ακολούθησε εσήμανε το πέρας τού 9ου FORUM Ελληνικής Κεραμεικής 2022. Με το που αποχώρησε και ο τελευταίος άρχισε σιγά σιγά να ψιχαλίζει ως αν η βροχή να σεβάστηκε τις φετεινές εκδηλώσεις και μάς χαιρέτησε με νόημα. 

Να ευχηθούμε υγεία και δημιουργία για όλους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις τρείς σχολές «ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ», «ΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ» ΚΑΙ «ΗΡΙΔΑΝΟ» που έκαναν το φετεινό FORUM πραγματικότητα. Και τού χρόνου !