Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 3ου  ΔΙΗΜΕΡΟΥ : ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου : RAKU
Θοδωρής Γαλιγαλίδης & Μαριλένα Μιχοπούλου

Το 3ο  και τελευταίο διήμερο του 5ου FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ήταν αφιερωμένο στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ .Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην επίδειξη RAKU κατά τις 3 το μεσημέρι ο Θωδωρής Γαλιγαλίδης ξεκίνησε το ψήσιμο του καμινιού. Ο κόσμος ακόμη ήταν λιγοστός και η ρεβυθάδα έτοιμη. Έτσι την απολαύσαμε στην αίθουσα ΤΟΛ μιάς και η βροχή έπαιζε μαζί μας και αυτό το σαββατοκύριακο.

   
 Κατά τις 5:30 το καμίνι ήταν έτοιμο το ίδιο και ο κόσμος που ήταν πλέον πολύς. Μαζί με την Μαριλένα Μιχοπούλου και φορώντας τίς μάσκες τους άρχισαν το ξεκαμίνιασμα και το «μπάνιο» με πριονίδι, εφημερίδες και νερό. Το θέαμα και η προσμονή ήταν «στα κόκκινα». 


  
Τά έργα αφού σκουπίστηκαν εκτέθηκαν επάνω στον πάγκο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
  


Αφού δόθηκαν αιτιολογήσεις από τους δημιουργούς τα σχόλια και οι αναζητήσεις στα πηγαδάκια που γίνονταν και ξαναγίνονταν κράτησαν μέχρι το βράδυ όπου και τελείωσε η επίδειξη.Δελτίο τύπου5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 3ου  ΔΙΗΜΕΡΟΥ : ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου : ΗΜΕΡΙΔΑ                                                         ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου που ήταν και η τελευταία εκδήλωση του FORUM, από τις 11:00 το πρωί άρχισαν να έρχονται οι συνάδελφοι κεραμίστες και κεραμίστριες και κατά τις 12:30 ξεκίνησε η ημερίδα με μία μακροσκελή και περιεκτική εισαγωγή του προέδρου της ΠΕΚΑ Νίκου Βαλλάτου. Τόνισε πρώτα τη σημασία της ενότητας και ειδικά στην εποχή μας, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τον ιστορικό χώρο της κεραμικής, την ΠΕΚΑ που είναι ιστορική και αυτή ένωση των κεραμιστών και των αγγειοπλαστών, την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής ενός θεσμού με μακρόχρονη παρουσία και την συνέχιση της προσπάθειας για την δημιουργία βασικής εκπαίδευσης κεραμικής, μιάς και τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη εκπαίδευσης των κεραμιστών. Μίλησε επίσης για την δημιουργία ενός ανοιχτού συνεταιρισμού στον χώρο όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι κεραμίστες να παρουσιάσουν την δουλειά τους, και το κέντρο κεραμικής να γίνει μια ζωντανή διαφήμιση της κεραμικής στην χώρα μας και ότι είναι ένα πρώτο βήμα που χρειάζεται τόσο πολύ για τη συσπείρωση των κεραμιστών κάτω από μία κοινή στέγη ενός εκθετηρίου χονδρικής και λιανικής και που θα είναι ο τρόπος για να μπορέσουμε να κάνουμε πιο αισθητή την παρουσία μας στα πολιτιστικά δρώμενα.
Ακολούθησε συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα αναλυτικά, την αναβάθμιση του θεσμού των Πανελληνίων Εκθέσεων, την σημαντικότητα της καθιέρωσης του FORUM παράλληλα με την έκθεση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των δασκάλων σε όλα τα θέματα. Συζητήθηκε επίσης η διάθεση των χώρων του Κέντρου της κεραμεικής σε συναδέλφους για εκθέσεις, δράσεις, σεμινάρια κλπ, και τέλος για την ευκαιρία που έχουν οι κεραμίστες και κεραμίστριες να εκθέτουν τα έργα τους και τα προϊόντα τους πρός πώληση στα μόνιμα εκθετήρια του Συνεταιρισμού έχοντας κέρδος, ανεβάζοντας παράλληλα την ποιότητα του εκθετηρίου και της τέχνης μας. Την ίδια στιγμή τα προϊόντα να είναι δυνητικά και δείγματα χονδρικής για όποιον επιθυμεί, διατηρώντας μέ αυτόν τον τρόπο μόνιμο δειγματολόγειο για όλο το χρόνο. Η συζήτηση είχε πολύ ενδιαφέρον και ήδη με τίς παρεμβολές που γινόντουσαν απαντήθηκαν  απορίες και τεθήκαν και θέματα όπως οι κριτικές επιτροπές του διαγωνισμού, οι βραβεύσεις, τρόποι εκταμίευσης των χρηματικών βραβείων από τον Δήμο για όλους τους κεραμίστες είτε είναι επαγγελματίες είτε όχι, η ανάγκη της παιδείας της κεραμικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και άλλα θέματα.

Ο πρόεδρος κατόπιν αναφέρθηκε στην επιστολή της συναδέλφου μας και βουλευτού  Έφης Γεωργοπούλου- Σαλτάρη που βρισκόταν εκτός Αθηνών και  η οποία στον ίδιο συντονισμό με την ημερίδα έθεσε πιο εκτεταμένα το θέμα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του Δημοσίου, τίς ενέργειες που πρέπει να γίνουν καθώς και την εκμετάλλευση, με την καλή έννοια, όλου του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στη χώρα μας, δασκάλους κεραμικής και αγγειοπλαστικής, ειδικούς τεχνίτες, καταξιωμένους κεραμίστες και άλλους για να επανδρώσουν τίς θέσεις που πρέπει να δημιουργηθούν. Στην επιστολή  που έχει ήδη κοινοποιηθεί στα μέλη της ΠΕΚΑ σε φορείς του κλάδου μας και σε μεμονωμένους κεραμίστες, αναφέρονται και ενέργειες που έχει κάνει η συνάδελφος υπέρ του κλάδου και που έχει σκοπό να κάνει περαιτέρω. 

Στη συνέχεια η συζήτηση συνεχίσθηκε πιο χαλαρά με το σερβίρισμα της παραδοσιακής  ρεβυθάδας  σε τσικάλι στον ξυλόφουρνο και καταλήξαμε στην δημιουργία ολιγομελών ομάδων μελέτης για την αναβάθμιση ακόμα περισσότερο του θεσμού της Πανελλήνιας Έκθεσης και συχνότερη επικοινωνία για όλα τα θέματα της κεραμικής με την ΠΕΚΑ. Η ιδέα τής δυνατότητας έκθεσης των έργων και των προϊόντων πρός πώληση άρεσε στούς περισσσότερους και στο εγγύς μέλλον θα γίνει ενημέρωση για τον τρόπο που θα ενεργήσουμε. Καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις και εφόσον είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, η ημερίδα η οποία ήταν ένα ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω πορεία της κεραμικής, τελείωσε νωρίτερα κλείνοντας το 5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ με αισιοδοξία. Με την ευκαιρία της ημερίδας ανακοινώθηκε ότι, το κατα γενική ομολογία απαραίτητο βιβλίο – εγχειρίδιο «Η τεχνική της κεραμικής» του Μάνου Δάνου, διατίθεται από την ΠΕΚΑ. Η 54η  Πανελλήνια Έκθεση Κεραμεικής και μετά απο παράκληση κόσμου που βρίσκεται εκτός Αττικής θα παραταθεί μέχρι τίς εορτές των Χριστουγέννων. Ευχές για του χρόνου καλύτερα με υγεία και ομόνοια.Πανελλήνια  Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών   Κηφισίας 207, Μαρούσι Τηλ 2106144430     Φαξ 2103251949     Email unioncer@gmail.com