Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

                    Η 60η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμεικής, ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, άνοιξε της πύλες της στις 20 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής στο Μαρούσι και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η φετινή Έκθεση, συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση και όντας μια από τις μακροβιότερες του τόπου μας είναι άλλη μια μεγάλη γιορτή της Ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σε αυτήν  εκτίθενται όλα τα διακριθέντα έργα του διαγωνισμού που προηγήθηκε και τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Στην τελετή βράβευσης που προηγήθηκε δόθηκαν τα τρία βραβεία στους καλλιτέχνες: 1ο  ΠΙΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, 2ο ΑΓΟΥΡΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ και 3ο ΛΕΓΑΚΗ ΖΑΦΕΙΡΙΑ και απονεμήθηκαν και έξι ισάξιοι έπαινοι στους καλλιτέχνες  ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ,  ΚΟΛΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ –ΚΟΚΟΣΑΛΑΚΗ ΜΑΡΑ, ΠΑΤΣΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ, ΤΑΡΚΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗ.

                    Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) Νίκος Βαλλάτος αναφέρθηκε στον ιστορικό χώρο της Κεραμεικής, που φιλοξενεί μία τέχνη από το παρελθόν, στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει  το Κέντρο Κεραμεικής και ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού την Περιφέρεια και τον Δήμο να υπερασπιστούμε το μοναδικό χώρο της κεραμικής στη χώρα μας ,αναφέρθηκε επίσης  στην Κεραμική Τέχνη, η οποία είναι συνυφασμένη και με τον τουρισμό, στη μοναδική Κρατική Σχολή Κεραμεικής ΙΕΚ που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, στις βιωματικές δράσεις για μαθητές σχολείων, στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό Βορείου Τομέα για τα παιδιά Δημοτικών Σχολείων που σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατά το 2022 και θα συνεχιστεί και το 2023, στα  μαθήματα τροχού για μικρούς και μεγάλους που γίνονται τα Σαββατοκύριακα και στο 9ο Forum ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ.  Τέλος ανέφερε ότι οι παραπάνω δράσεις του Κέντρου Ελληνικής Κεραμεικής, που έχει εξελιχθεί πλέον σε πολιτιστικό οργανισμό Κεραμεικής Τέχνης, είναι η διασύνδεση της Κεραμεικής  με την κοινωνία, και έθεσε ως βασικό στόχο για τον σκοπό αυτό τη δημιουργία του Μουσείου Κεραμεικής που θα είναι πόλος έλξης και για τον τουρισμό.

                   Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου  Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους ιστορικούς και άρρηκτους δεσμούς της Κεραμικής Τέχνης με την πόλη του Αμαρουσίου με τις ρίζες της στο αρχαίο «Άθμονον». Το Μαρούσι ενδεικτικά, ανέφερε ο δήμαρχος, έχει αναπτυχθεί παράλληλα και μαζί με την Κεραμική Τέχνη και την Αγγειοπλαστική και σήμερα ο ορισμός της Κεραμούπολης είναι αυτός που χαρακτηρίζει το μητροπολιτικό κέντρο των βορείων προαστίων».

                    Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, οι βουλευτές της Ν.Δ. Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος και Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Βορείου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ   Γιώργος Κατρούγκαλος, η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, η εκπρόσωπος της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, Καπαρέλη Άννα, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κεχρής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής,  ο αντιπρόεδρος του Σώματος Κώστας Βλάχος, η γραμματέας Μαρία-Δήμητρα Ρώτα, οι αντιδήμαρχοι  Γιάννης Νικολαράκος, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης και Ρένα Χαλιώτη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Ισότητας Ελένη Λέκκα-Καλαντζάκη, η εντεταλμένη σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα και η δημοτική σύμβουλος Κυριακή Κανάρη-Νταλλή ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, η επικεφαλής του Γραφείου Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» Φωτεινή Βρύνα, η πρόεδρος τού Σικιαρίδειου Ιδρύματος Κυριακή (Κορίνα) Λιούτα, εκπρόσωποι τύπου,  πρόεδροι τοπικών συλλόγων, κεραμίστες αγγειοπλάστες  και φίλοι της τέχνης μας.

        

     Η 60η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμεικής αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός για την Κεραμική Τέχνη. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και το 9ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων : αφιερώματα, ομιλίες,  βιωματικές δράσεις αγγειοπλαστικής και γλυπτικής, σεμινάρια, δημιουργία πηλού, επιδείξεις  τεχνικών ψησίματος κεραμικών, κά.  Το Forum θα λάβει χώρα από  26/11 έως και 11/12 τα επόμενα τρία Σαββατοκύριακα.

 

60η Πανελλήνια Έκθεση  Κεραμεικής  20 Νοεμβρίου 31 Δεκεμβρίου  2022

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και αναλυτικό πρόγραμμα τού Forum θα βρείτε στο site της ΠΕΚΑ http://enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.gr/ Κηφισίας 207, Μαρούσι ,Τηλ 2106144430 Email unioncer@gmail.com

 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού








ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 27 / 11 Κυριακή


9ο Forum ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ

 

1Ο Σ/Κ

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

 

 

27 / 11 Κυριακή και ώρα 12:00           

 

Βιωματική Δράση : Αγγειοπλαστική - Πηλοπλαστική

 

Ο πηλός που θα έχει παρασκευαστεί από την προηγούμενη μέρα, θα χρησιμοποιηθεί από τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια που θα γίνουν στον τροχό και στην πηλοπλαστική στις αντίστοιχες Αίθουσες τού Κέντρου.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν την Πέμπτη 24/11 από τις 9:00πμ έως 12:00μμ, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τα εργαστήρια θα είναι ανοιχτά για όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ατομικές και γίνονται με e-mail στο unioncer@gmail.com  . Την ημέρα της εκδήλωσης, εαν ακυρωθούν θέσεις, θα κρατηθεί προτεραιότητα δια ζώσης για την συμπλήρωση της θέσης.

 

Περισσότερες πληροφορίες και στο τηλ. 210 61 444 30

 

Από την Διοργανωτική Επιτροπή της ΠΕΚΑ