Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019

8ο FORUM Ελληνικής Κεραμεικής Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Η επόμενη μέρα


Την Κυριακή απο νωρίς ήρθαν απο τη Σάμο στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής  η Εμμανουέλα και ο Αντώνης παιδιά της Σταματίας Βαθιώτη καθότι εκείνη λόγω ασθενείας δεν τα κατάφερε να είναι εκεί. Ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται και άρχισε η εκδήλωση. Την παρουσίαση αφού η Εμμανουέλα μας είπε λίγα λόγια ανέλαβε ο δικηγόρος, ερευνητής  και συγγραφέας Κωνσταντίνος Κόγιας αρχίζοντας απο την κεραμεική στη χώρα μας από τίς απαρχές της και μέσα απο πολλές αναφορές και εμπεριστατωμένη γνώση φθάνοντας στο σήμερα.

Η Εμμανουέλα 4η γενιά κεραμίστρια μάς ανακοίνωσε την συμπλήρωση 100 χρόνων φέτος της οικογενειακής τους παράδοσης στην Τέχνη μας. Τα βίντεο που ακολούθησαν ήταν πραγματικά μία εργασία καλοδουλεμένη και αποκαλυπτική αποσπώντας στο τέλος το μακρύ χειροκρότημα όλων μας. Ακολούθησαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις και απο την ίδια αλλά και από τον βαθειά γνώστη της ιστορίας της Κεραμεικής μέσα απο την επι εικοσαετίας απασχόλησης του κο Κόγια.
 Ήταν πραγματικά μία αξιόλογη παρουσίαση κλείνοντας έτσι το 8ο Forum Ελληνικής Κεραμεικής 2019 με επιτυχία. Ο καιρός την Κυριακή ήταν καλός και έτσι η συνεστίαση που ακολούθησε έγινε στην αυλή του Κέντρου. Τα Ανοιχτά Εργαστήρια κάνανε και αυτά την τελευταία τους λειτουργία για το φετινό Forum.


8ο FORUM Ελληνικής Κεραμεικής Σάββατο 14 Δεκεμβρίου – Η επόμενη μέρα


Είναι πράγματα που μπορείς να προβλέψεις και πράγματα που δεν μπορείς. Ένα από τα δεύτερα είναι ο καιρός, και έτσι η πέμπτη ημέρα τού Forum ξεκίνησε με βροχή με εναλλαγές καταιγίδας. Ο ενενηνταδυάχρονος όμως γερόλυκος της Κεραμεικής Βαγγέλης Ανετόπουλος άρτι αφιχθείς απο το Βόλο με τον γιό του Στέλιο, ήταν εκεί ακμαίος και έτοιμος για την παρουσίαση. Την παρουσίαση προλόγησε η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη τέως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας  της Ακαδημίας Αθηνών.


Κατόπιν το λόγο πήρε ο ίδιος και μάς διηγήθηκε όλη την διαδρομή της οικογένειας απο τον 18ο αιώνα στην Νάξο και πώς τελικά κατέληξε σήμερα να έχει φτιάξει έναν πανέμορφο χώρο στο Μαλάκι Πηλίου όπου λειτουργούν Μουσείο Κεραμεικής και χώροι εκδηλώσεων, συμποσίων και σεμιναρίων χαρακτηρίζοντας το ως Διεθνές Κέντρο Κεραμεικής. Μέσα από τον χαρακτηριστικό του τρόπο αφήγησης και εικόνων μάς μετέφερε όλη του την διαδρομή μέσα στα χρόνια και την εμπειρία του στην Τέχνη μας.
Η εκδήλωση τελείωσε με το γεύμα μέσα στο Κέντρο σε ένα πολύ μεγάλο τραπέζι όπου κάθισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και ένθερμοι θαυμαστές του συζητώντας και χαλαρώνοντας με τη βροχή ακόμη να συνεχίζει το έργο της.