Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου 5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2ου ΔΙΗΜΕΡΟΥ : ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Το 2ο διήμερο που ήταν αφιερωμένο στην ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ στα πλαίσια του 5ου FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, άρχισε αργότερα μετά την αναβολή της συνέντευξης πού ήταν να γίνει το μεσημέρι.


Το απόγευμα μετά τις 5 μμ ο αγγειοπλάστης και κεραμίστας Μιχάλης Σκλάβαινας που είχε και ενεργή συμμετοχή στα πράγματα της εποχής, μάς ταξίδεψε πίσω στον προηγούμενο αιώνα και την εξέλιξη της κεραμικής στο Μαρούσι πού έμελλε να γίνει και το κεντρικό σημείο αναφοράς της Νεώτερης και Νεώτατης Εποχής της Ελληνικής Κεραμικής.






Αποκαλύφθηκαν άγνωστες για πολλούς πτυχές της ιστορίας και τονίστηκε η σημασία της ένοποίησης τότε των δύο μεγάλων σωματείων σε ένα. Ο Πανελλήνιος Βιοτεχνικός Σύνδεσμος Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής και Κεραμικής & η Ένωση Καλλιτεχνών Κεραμιστών Ελλάδας στην σημερινή Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών. Μετά το πέρας της ομιλίας έγιναν ερωτήσεις από τους παρόντες.


Την επόμενη μέρα Κυριακή 27 Νοεμβρίου η βραδυνή βροχή μάς επιφύλαξε και άλλη έκπληξη και 10 λεπτά πριν την παρουσίαση του αγγειοπλάστη κεραμίστα Αντρέα Μάκαρη ξέσπασε μπόρα. Έτσι ήταν όμως και η παρουσίαση. 

Την παρουσίαση προλόγησε ο πρόεδρος της ΠΕΚΑ Νίκος Βαλλάτος και την εισαγωγική ομιλία την έκανε η παλιά κεραμίστρια Σόνια Τσαούση. Ο πηγαίος Μάκαρης με την απλότητα και το χιούμορ που τον διακρίνει μάς είπε την ιστορία του ως κεραμίστας απαντώντας ταυτόχρονα και σε ερωτήσεις και κατόπιν προβλήθηκαν εικόνες στην οθόνη από έργα του και τη ζωή στο εργαστήριο. Η παρουσίαση τέλειωσε με δημιουργία στον τροχό ενός απλού και δύσκολου στην κατασκευή αγγείου.




Λόγω της βροχής μεταφέρθηκαν τα τραπέζια στην αίθουσα της παρουσίασης και απόλαυσαν όλοι την Σιφναίικη ρεβυθάδα σε τσικάλια στον ξυλοφουρνο μαζί με λιτό μεζέ και μοσχατέλα Κεφαλλονιάς.








Στίς 7 το βράδυ έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ελληνική στάμνα» όπου ο αρχαιολόγος και κεραμίστας Νίκος Λιάρος μάς ξενάγησε στίς στάμνες του Μουσείου Νεώτερης Κεραμικής από τίς Πρέσπες μέχρι Κάλυμνο κι από τα Επτάνησα μέχρι την Μικρά Ασία και μέσα από την λαογραφική περιγραφή έδωσε μορφή στα γεγονότα της εποχής, με κάθε μιά στάμνα ξεχωριστά.




























Η αίθουσα της Αγγειοπλαστικής και της Πηλοπλαστικής ήταν όπως και τις προηγούμενες Κυριακές 5-8 μμ γεμάτες από παιδιά που συμμετείχαν ενεργά στην γιορτή της Κεραμεικής παίρνοντας, φεύγοντας, το δημιούργημά τους.


Το επόμενο διήμερο του FORUM 3 ξαι 4 Δεκεμβρίου που είναι το 3ο Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στην ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ το Σάββατο θα γίνουν επιδείξεις τεχνικής ψησίματος RAKU με συμμετοχή και σπουδαστών και την Κυριακή η ΗΜΕΡΙΔΑ στίς 12 το μεσημέρι για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Κεραμικής και των Πανελληνίων Εκθέσεων. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗ. Στην ημερίδα είναι καλεσμένοι οι δάσκαλοι σχολών, αναγνωρισμένοι κεραμίστες και κεραμίστριες, σπουδαστές κεραμικής και όποιος άλλος ενδιαφέρεται για την τέχνη.


Τά εργαστήρια για τα παιδιά θα είναι ανοιχτά για άλλη μιά Κυριακή 5-8μμ.



Πληροφορίες:
Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών
Κηφισίας 207, Μαρούσι
Τηλ 2106144430 Φαξ 2103251949
Email: unioncer@gmail.com
Ιστότοπος ΠΕΚΑ http://enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.com/

facebook http://www.facebook.com/media/set/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου