Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Σπουδές Κεραμικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.



Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,


θέλω να σας ενημερώσω για την εξέλιξη της υπόθεσης που προωθούμε για σπουδές Κεραμικής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Τους προηγούμενους δυο μήνες, έγιναν επαφές με καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και πραγματοποιήθηκαν επίσημες συναντήσεις. Συγκεκριμένα:

· Στις 31/3 με τον Πρύτανη της ΑΣΚΤ κ. Παναγιώτη Χαραλάμπους.


· Στις 1/4 με την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου.


· Στις 18/4 από κοινού με τον Πρύτανη και την αναπληρώτρια Υπουργό.


Στις συναντήσεις αυτές διατυπώθηκε σαφώς ότι αναγνωρίζεται ως σωστή η άποψή μας για την ανάγκη αναβάθμισης των σπουδών Κεραμικής σε επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατόπιν τούτου, έγινε συγκεκριμένο το τι μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, καθώς και της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στα Πανεπιστήμια λόγω αδυναμίας επαρκούς χρηματοδότησης και 6 ετών αδιοριστίας καθηγητών.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι συνοπτικά τα εξής:

1. Θεσμικά, τις όποιες προτάσεις για μεταβολές στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τις κάνουν τα ίδια τα όργανα της Σχολής προς το Υπουργείο.


2. Το Υπουργείο φέτος μπορεί να προγραμματίσει και να εισηγηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το διορισμό ενός καθηγητή (μέλους ΔΕΠ) για Κεραμική στη δεύτερη φετινή φάση κατανομής θέσεων. Σημειώνεται ότι στις 500 πρώτες θέσεις που ανακοινώθηκαν, οι 4 προορίζονται για την ΑΣΚΤ. Από τις 500 επόμενες θέσεις που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, θα προορίζονται άλλες 4 ακόμα για την ΑΣΚΤ. Οι 8 συνολικά θέσεις έρχονται να καλύψουν ένα μικρό ποσοστό απωλειών σε διδακτικό προσωπικό τα 6 τελευταία χρόνια σε βασικές Κατευθύνσεις (από 45 μέλη ΔΕΠ που είχε η ΑΣΚΤ, σήμερα έχουν μείνει μόλις 27). Σημειώνεται ακόμα ότι αυτές οι θέσεις από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αιτήσεων, εκλογής κλπ μέχρι να διοριστούν.


3. Με βάση το δεδομένο του ενός το πολύ μέλους ΔΕΠ για Κεραμική, ο Πρύτανης θεωρεί ως ρεαλιστικό να ζητηθεί από τα όργανα της ΑΣΚΤ να αναβαθμιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, εντός της Κατεύθυνσης της Γλυπτικής. Δηλαδή, να λειτουργήσει με επικεφαλής το νέο μέλος ΔΕΠ διακριτό εργαστήριο Κεραμικής στο οποίο θα φοιτούν φοιτητές που επιλέγουν την Κατεύθυνση Γλυπτικής και η Κεραμική να αναγράφεται στο πτυχίο. Επίσης, θα αναζητηθεί και η πρόσληψη βοηθού για το εργαστήριο. Σημειώνεται ότι στην ΑΣΚΤ υπάρχει το πλεονέκτημα ότι υπάρχει ήδη ένας εργαστηριακός χώρος ως βάση, ήδη υπάρχουν φοιτητές που δουλεύουν με πηλό, αλλά όχι με το συστηματικό τρόπο που θα προσφέρει ένα διακριτό Εργαστήριο και επίσης υπάρχει πληθώρα κενών χώρων για όποιες ανάγκες επέκτασης υπάρξουν.


4. Τα παραπάνω τέθηκε με προοπτική σε δεύτερη φάση αργότερα όταν θα υπάρχει δυνατότητα κι άλλων προσλήψεων, να διαβουλευτούμε ώστε να προχωρήσουμε σε διακριτή Κατεύθυνση Κεραμικής.


5. Από την πλευρά του Υπουργείου, υποστηρίζεται ότι η λύση αναβάθμισης της υπάρχουσας κατάστασης εντός της Γλυπτικής είναι η πιο άμεση (εννοώντας ούτως ή άλλως από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος). Αν πάμε σε λύσεις διακριτής Κατεύθυνσης Κεραμικής μέσα σε Τμήμα Εικαστικών Σχολής Καλών Τεχνών ή διακριτού Τμήματος Κεραμικής μέσα σε κάποιο ίδρυμα, αυτό απαιτεί περισσότερες προσλήψεις και το Υπουργείο εκτιμά αυτή τη στιγμή ότι η σχετική συζήτηση θα πάει χρονικά τουλάχιστον για 3 χρόνια μετά.


6. Από το Υπουργείο, ωστόσο, μας ζητήθηκε να καταγράψουμε τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες Σχολές Καλών Τεχνών (Θεσσαλονίκη και Φλώρινα), ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να γίνει γενικά. Είμαστε στη διαδικασία συλλογής των σχετικών στοιχείων και θα τα παραθέσουμε στο Υπουργείο το αργότερο μέχρι αύριο.


7. Για το σκοπό της προώθησης της λειτουργίας Εργαστηρίου Κεραμικής εντός της Κατεύθυνσης Γλυπτικής στην ΑΣΚΤ και προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για μια αντίστοιχη απόφαση των οργάνων της Σχολής, ο Πρύτανης έκανε την πρόταση να διοργανωθεί μια εκδήλωση ή ημερίδα από την ΑΣΚΤ, ώστε να παρουσιαστεί από εμάς τους κεραμίστες (κατά κύριο λόγο) η Κεραμική Τέχνη και η σημασία της σε καθηγητές και φοιτητές, αλλά και άλλους προσκεκλημένους. Η αναπληρώτρια Υπουργός συμφώνησε με την πρόταση και με το να γίνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου.


8. Θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό η εκδήλωση - ημερίδα να πραγματοποιηθεί πριν το Σεπτέμβριο, ώστε να προηγηθεί από τις όποιες συνεδριάσεις των οργάνων της ΑΣΚΤ όπου θα τεθεί το θέμα του Εργαστηρίου κεραμικής και της πρόληψης μέλους ΔΕΠ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει μέσα στον Ιούνιο και πριν φύγουν φοιτητές και καθηγητές για διακοπές. Άρα, πριν το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος (πρακτικά πριν τη 17η Ιουνίου).


9. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να προλάβουμε τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να πρέπει να πάμε στη λύση μιας συζήτησης με καθηγητές της Σχολής που έχουν λόγο στα όργανα της ΑΣΚΤ που έχουν τον πρώτο λόγο για την όποια εξέλιξη. Δρομολογούνται αυτές τις μέρες οι σχετικές επαφές.


Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου και Ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας στα παρακάτω link:

https://goo.gl/Z9Yrcu

https://youtu.be/oE_uy8bOSd0
--
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ
Βουλής 4, 105 62, ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 210 3706105
Fax 210 3706505
Καποδιστρίου 9, 272 00, ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τηλ. 26220 23351
Fax 26220 22870