Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου




5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 1ου ΔΙΗΜΕΡΟΥ : ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

      
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο διήμερο που ήταν αφιερωμένο στην ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ στα πλαίσια του 5ου FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ. Το διήμερο ξεκίνησε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου με το στήσιμο, καμίνιασμα και άναμμα του μεσογειακού ξυλοκάμινου με τον πειραματισμό αναγωγής και κατόπιν οξείδωσης σε ύφεση.

Η δράση ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στίς 11 το βράδυ του Σαββάτου με τον δημιουργό του Φώτη Κατσάρη να προΐσταται και να συντονίζει το όλο εγχείρημα.

    

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα στις 5 το απόγευμα Ο Νίκος Ρόδιος και η κόρη του Μάγδα 3η και 4η γεννιά αγγειοπλαστών κεραμιστών από τη Σκόπελο, μάς ταξίδεψαν στην ιστορία της οικογένειας από την αρχή του 19ου αιώνα μέσα από γεγονότα και προβολή ψηφιακού υλικού όπου η αρτιότητα των αρχαϊκών αγγείων και η πλαστικότητά τους ήταν μοναδικές.

Η δυνατότητα κατασκευής στον τροχό άνω των 2000 σχεδίων από μνήμης είναι κάτι το εντυπωσιακό. Την παρουσίαση προλόγισε η κα Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου λαογράφος και καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση έκλεισε με το χέρωμα και το κόλλημα της βάσης σε οινοχόη που έγινε από την προηγουμένη.

  


Την επόμενη ημέρα Κυριακή 20 Νοεβρίου κατά τη 1 το μεσημέρι άνοιξε το μεσογειακό ξυλοκάμινο με ικανοποιητικά αποτελέσματα για το επιχείρημα.

  

Στις 2:00 το μεσημέρι η κα Άρτεμη Χαβιαρά συντηρήτρια αρχαιοτήτων, έργων τέχνης και πρόληψης μουσειακών συλλογών μας έριξε φως στην συμπεριφορά των πηλών της Αττικής και την terra sigillata απομυθοποιώντας θεωρίες και καταστάσεις.Οι ερωτήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε είχαν πολύ ενδιαφέρον καθώς οι κεραμίστριες και οι κεραμίστες που ήταν παρόντες ήταν αρκετά «ψαγμένοι».

     


Το διήμερο έκλεισε με το σερβίρισμα παραδοσιακής ρεβυθάδας σε τσικάλια στον ξυλόφουρνο και τον ανάλογο λιτό μπουφέ στην αυλή του Κέντρου Ελληνικής Κεραμεικής στο Μαρούσι.



 

Το επόμενο διήμερο του FORUM 26 και 27 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένο στην ΝΕOΤΕΡΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ