Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Εγκαίνεια 56ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ.







Όλη την ημέρα ο ουρανός ήταν γεμάτος απειλητικά σύννεφα. Θα βρέξει φέτος στα εγκαίνια ; ήταν ανησυχία τής ημέρας. Όμως τελικά έβρεξε λίγο μόνο, πρίν την προσέλευση τού κόσμου, σαν κάθαρση από το παρελθόν προ των πυλών τού μέλλοντος τής Κεραμικής Τέχνης. Η φετεινή 56η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμεικής σημειοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για να προετοιμάσει το ξεκίνημα ενός άλλου πρωτοπόρου στο μέλλον. 


Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής απο νωρίς και πέρασε λίγη ώρα ευχάριστα φέρνοντας κοντά παλιούς φίλους, συνεργάτες, γνωστούς που σιγά-σιγά μεταφέρθηκαν στην αίθουσα τού ΤΟΛ για την τελετή τής έναρξης και της απομονομής των βραβείων.



Παρόλο που η τελετή καθυστέρησε λόγω ανωτέρας βίας να ξεκινήσει, αποζημιωθήκαμε με τον μεστό λόγο τού προέδρου τής ΠΕΚΑ Νίκου Βαλλάτου που έθιξε παράλληλα καίρια για την Κεραμεική θέματα μεταξύ των οποίων και την Ίδρυση τού Δημόσιου ΙΕΚ Κεραμεικής στον χώρο τού Κέντρου όπου ισχυρός παράγων και υποστηρικτής υπήρξε η κεραμίστρια συνάδελφος μας και βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, που ήταν και παρούσα στα εγκαίνια. Κατόπιν ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόνισε την σημαντικότητα τής διατήρησης τού χώρου για την Κεραμεική και τον πολιτισμό συμφωνόντας με την προσέγγιση τού προέδρου.



Όπως πάντα μάς τίμησε με την παρουσία του και ο πρώην πρόεδρος τής Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Παρόντες και παρούσες οι παλαιότεροι και καταξιωμένοι κεραμίστες και κεραμίστριες, δάσκαλοι και δασκάλες κεραμεικής, συνάδεφοι, μαθητές ιδιωτικών σχολών Κεραμεικής, μαθητές και μαθήτριες του ΙΕΚ, φίλοι και φίλες τής κεραμεικής και άλλοι φίλοι και συγγενείς.


                       



ΒΡΑΒΕΙΑ :

1ο Βραβείο “ΕΣΩΤΕΡΑ ΕΞΩΘΕΝ” ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ

2ο Βραβείο “ΑΓΚΑΛΙΑ” ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

3ο Βραβείο “CACTUS-SEDUCTION” ΛΕΙΒΑΘΙΝΟΥ ΝΑΝΣΥ



ΕΠΑΙΝΟΙ :

Έπαινος “ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΒΑΣΗ” ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Έπαινος “SPACE ” ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Έπαινος “ΚΑΜΠΥΛΕΣ” ΚΟΛΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ


Την τελετή έκλεισε με ένα χαιρετισμό η κάτοχος πλέον τού πρώτου βραβείου Έλενα Σταθοπούλου.




 Ο κόσμος πέρασε στο κυρίως κτήριο τού Κέντρου για τα εγκαίνια της Έκθεσης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου έκοψε την κορδέλα.


Οι ήχοι από το βιολί τού Ηλία Ζούτσου και το πιάνο τού Φώτη Νέζη δώσανε μιά άλλη διάσταση στά έργα των καλλιτεχνών. Η υπόλοιπη βραδυά κύλησε ήρεμα με συζητήσεις και σχολιασμούς γύρω από τις εμπνεύσεις και τις τεχνικές μέχρι αργά.



Κατά γενική ομολογία είναι μία από τις καλύτερες εκθέσεις μέχρι τώρα. Παράλληλα και οι δύο εκθέσεις αφιερώματα τού Richard-Bill Smith και της Μάρως Κερασιώτη τράβηξαν την προσοχή τού κόσμου. Με την ευχή και τού χρόνου καλύτερα, τα εγκαίνια της 56ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμεικής έφτασαν στο πέρας τους. Από το επόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινάει και το 7ο Forum Ελληνικής Κεραμεικής με την ομιλία τού Μένανδρου Παπαδόπουλου και την παρουσίαση τού Σταμάτη Φτούλη που θα βρείτε πληροφορίες στο πρόγραμμα τού Forum.