Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ


1ο διήμερο ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Σάββατο 19 Νοεμβρίου από ώρα 11:00 πμ

Στα πλαίσια του FORUM της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμεικής θα γίνει εικαστική δράση με το στήσιμο – καμινιασμα – αναμμα οπως στην αρχαιοτητα απο τον Φωτη Κατσαρη ειδικο στις κατασκευες ξυλοκαμινου και εμπειρια στο αναγωγικο  ψησιμο, και για οποιον θελει να παρακολουθησει ολη την διαδικασια το ψησιμο θα διαρκεσει μεχρι το βραδυ, και την επομένη θα ανοίξει το καμίνι στις 12:00 το μεσημέρι.




Ο Φώτης Κατσάρης για το ζήν εργάζεται σε εργαστήριο κατασκευής σκηνικών θεάτρου. Για το ευ ζην ασχολείται με την κεραμική από το 2000. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κεραμικής σε Ιταλία και Ελλάδα. Με Βέρα Σιατερλή Αιγυπτιακή μάζα και τροχό με τον Κυριάκο Σπυρόπουλο, Μένανδρο Παπαδόπουλο και με Κώστα Ταρκάση σεμινάριο Raku και αναγωγικό ψήσιμο stoneware και πορσελάνης. Συνεργάστηκε με την ΑΣΚΤ στην διοργάνωση σεμιναρίου  raku σε τεταρτοετείς φοιτητές γλυπτικής στο εργαστήριο Παπαγιάννη. Βοηθός της γλύπτριας Μαρίας Βλαντή στην δημιοουργία επτά μεγάλων γλυπτών της συλλογής ΕΠΙΦΑΝΤΑ. Τα τελευταία χρόνια μαθήτευσε κοντά στον Μένανδρο Παπαδόπουλο στο τμήμα Τεχνολογίας Υλικών και Διακόσμησης.

Η εικαστική δράση θα ξεκινήσει το Σάββατο 19 Νοεμβρίου από τίς 11:00 πμ το πρωί στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής Λεωφ. Κηφισίας 207 στο Μαρούσι στην Αίθουσα “TOLL”. Η Είσοδος είναι ελεύθερη.



Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών
Κηφισίας 207, Μαρούσι
Τηλ 2106144430 Φαξ 2103251949
Email unioncer@gmail.com
Ιστότοπος ΠΕΚΑ http://enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.com/
facebook http://www.facebook.com/media/set/?set=a.322343551149153.103673.313471095369732&type=3



5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ


1ο διήμερο ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Σάββατο 19 Νοεμβρίου ώρα 5:00 μμ

Στα πλαίσια του FORUM της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμεικής θα γίνει παρουσίαση της γνωστής οικογένειας κεραμιστών Νικόλαου Ρόδιου από τη Σκόπελο. Θα προλογίσει η κα Κατερίνα Κορρέ .Ο συντονισμός της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα γίνει από  τον κο Κώστα Ταρκάση.
Οικογένεια Ρόδιου. Αγγειοπλαστική Παράδοση από το 1900
Η αγγειοπλαστική είναι τέχνη που ξεκίνησε από το πιο βαθύ χάραµα του χρόνου. Ιδιαίτερα στην χώρα µας γνώρισε τεράστια άνθηση και τα αρχαία ελληνικά αγγεία είναι εξαίρετα στην κατασκευή και το σχήµα. 

        


Η οικογένεια ΡΟ∆ΙΟΥ είναι µια από της παλαιότερες και γνωστότερες οικογένειες ελλήνων αγγειοπλαστών. Συνεχίζουν µε τον ίδιο ζήλο µια παράδοση που ξεκίνησε ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟ∆ΙΟΣ µετά από µμεγάλη περιπλάνηση σε εµπορικά κέντρα διάφορα εμπορικά κέντρα της εποχής(Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Κωστάντζα Ρουµανίας, Αλεξάνδρεια Αιγύπτου)-στις αρχές του 1900. Το ενδιαφέρον του για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής αγγειοπλαστικής που τόσο θαύµαζε, τον έστρεψε στην κατασκευή αρχαιόµορφων διακοσμητικών σε µια εποχή που κατασκευάζονταν µόνο χρηστικά αντικείµενα. Ταυτόχρονα ξεκινά συνεχείς δοκιµές και πειραµατισµούς για να πετύχει το µελανό ανεξίτηλο χρώµα στα αγγεία. Οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσµα, και στις 7 Νοεµβρίου του 1930 η οικογένεια τιµήθηκε µε το υπ΄ αριθµ. 2981 ∆ίπλωµα Ευρεσιτεχνίας, για την στιλπνότητα και το ανεξίτηλο µαύρο χρώµα των αγγείων. 
Ο ΝΙΚΟΣ ΡΟ∆ΙΟΣ, πραγματικός καλλιτέχνης, εγγονός του πρωτομάστορα της οικογενειακής παράδοσης εργάζεται σήµερα δίνοντας στα αγγεία του όλη την λεπτότητα της ψυχής του και συνεχίζει την παράδοση του παππού, του θείου και του πατέρα του. Στα χέρια του το χώµα της Σκοπέλου παίρνει την µορφή αγγείων που µε τις απαλές και όµορφες γραµµές τους και µε τα σχήµατά τους δύσκολα ξεχωρίζουν από τα αρχαία καλλιτεχνήµατα.

Η παράδοση της οικογένειας συνεχίζεται µε την κόρη του Νίκου Ρόδιου τη Μάγδα, η οποία από µικρή έχοντας ως παιχνίδι τον πηλό, έφτασε σήµερα να δουλεύει πλάι στον πατέρα της δηµιουργώντας το δικό της στυλ στα κεραµικά. Πηγή έµπνευσής της αποτελεί η φύση και το νησί της Σκοπέλου. Κάποιες από τις δηµιουργίες της είναι διακοσµητικά τοίχου -ανθοδέσµες, στεφάνια και σπιτάκια (τα λεγόµενα καλύβια)- χρηστικά αντικείµενα -κούπες, µπολ- αλλά και κοσµήµατα.

Τα αγγεία της οικογένειας Ροδίου αφού αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, βραβεύτηκαν µε δέκα ∆ιεθνή χρυσά βραβεία, µε το βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών καθώς επίσης και πολλές άλλες τιµητικές διακρίσεις.

Στη Xώρα της Σκοπέλου η οικογένεια διατηρεί το εργαστήριό της που είναι επισκέψιµο και ακριβώς απέναντι βρίσκεται η έκθεση-πωλητήριο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η παρουσίαση θα γίνει στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής Λεωφ. Κηφισίας 207 στο Μαρούσι στην Αίθουσα “TOLL” το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στίς 5:00 μμ το απόγευμα. Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Πανελλήνια  Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών                                 
Κηφισίας 207, Μαρούσι                                                      
Τηλ
 2106144430                                                                
Φαξ 2103251949                                                  
Email unioncer@gmail.com          


5ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ




1ο διήμερο: ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Κυριακή 20 Νοεμβρίου ώρα 2:00 μμ
Την δεύτερη ημέρα του διήμερου του FORUM  που γίνεται στα πλαίσια της 54ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμεικής και που είναι αφιερωμένο στην κλασσική εποχή θα γίνει παρουσίαση με την κα Άρτεμη Χαβιαρά με τίτλο:

 «Διακοσµηµένη κεραµική στην Αττική (6ος-4ος αι.πΧ):                Πηλοί τις Αττικής και μελανό υάλωµα» 

Άρτεµη Χαβιαρά  com Συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και Προληπτική συντήρηση µουσειακών συλλογών BA(HonsMA(RCA). Υποψήφια Διδάκτορα στο Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήµιο Κύπρος chaviarraa@gmail.



  Σύντοµο βιογραφικό Α. Χαβιαρά
 H Άρτεµη Χαβιαρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης (BA) στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Αθήνας στην Ελλάδα και Προληπτικής Συντήρησης (ΜΑ) στο Royal College of Art του Λονδίνου στο Ηνωµένο Βασίλειο.  Απέκτησε εργασιακή εµπειρία στην προληπτική συντήρηση µουσειακών συλλογών, δουλεύοντας στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου στην Μεγάλη Βρετανία, στο Metropolitan Museum of Art της Νέα Υόρκης στις Ηνωµένες Πολιτείες και στα Εθνικά Αρχεία του Ηνωµένου Βασίλειου στο Λονδίνο.

Επίσης εργάστηκε και ως συντηρήτρια αρχαιολογικών αντικείµενων και έργων τέχνης, δουλεύοντας στο Μουσείο Μπενάκη, στο  Μεταλλευτικό µουσείο Μήλου, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο εργαστήριο της ΘΕΤΙΣ AUTHENTICS ΕΠΕ, και στο Υπουργείο Πολιτισµού της Ελλάδας, στην εφορεία νεότερων µνηµείων, στην Αθήνα.
 Συµµετείχε επιπλέον, σε ευρωπαϊκά προγράµµατα που προήγαγαν των Ελληνικό πολιτισµό όπως το "CERAMED project " και το “Project TESS " όπου ασχολήθηκε µε τη µελέτη και αναπαραγωγή της Αττικής κεραµικής και του µελανού υαλώµατος. Tο διάστηµα 2010-2014, η Άρτεµη κατείχε µια υποτροφία από το ευρωπαίο πρόγραµµα Marie Curie - NARNIA και εργαζόταν ως νέα ερευνήτρια στην ΘΕΤΙΣ AUTHENTICS ΕΠΕ, στη συνέχεια ασχολήθηκε για ένα χρόνο µε το 3D printing για την δηµιουργία κεραµικών στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράµµατος  RE3CAP µε βάση το ΕΚΕΦΕ Δηµόκριτος/Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωµατιδιακής. Σήµερα, ειναι υποψήφια διδάκτορας στο Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου της Κύπρου.

 Η παρουσίαση θα γίνει στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής Λεωφ. Κηφισίας 207 στο Μαρούσι στην Αίθουσα “TOLL” την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στίς 2:00 μμ το μεσημέρι. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει αμέσως. Προσέλευση από τη 1:00 μμ.  Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Πανελλήνια  Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών                                 
Κηφισίας 207, Μαρούσι                                                      
Τηλ
 2106144430                                                                
Φαξ 2103251949                                                  
Email unioncer@gmail.com