Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

8o FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

Κυριακή  1 Δεκεμβρίου  ώρα 11:30΄

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΡΙΩΝ  ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΡΙΩΝ 



Η παρουσίαση, που σκοπό έχει την αναγνώριση και προβολή της Ελληνίδας αγγειοπλάστριας, θα ξεκινήσει με την Μάγδα Βασίλα απο τη Λέσβο, θα ακολουθήσει με την Κική Γεροντάκη που προέρχεται από την Αγγλική σχολή, και θα κλείσει με την Ρούλα Τατόγλου της Μαρουσιώτικης σχολής κεραμεικής. Οι κεραμίστριες θα παρουσιάσουν την πορεία τους στην τέχνη της Κεραμεικής μέσα απο ψηφιακό υλικό και θα κατασκευάσουν αγγεία στον τροχό ενώπιον του κοινού. (Προσέλευση 11:00΄)




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η προγραμματισμένη για το Σάββατο 30/11 παρουσίαση της κεραμίστριας Δήμητρας Σταυρινίδου για λόγους υγείας της καλλιτέχνιδος , αναβάλλεται.

Το Σάββατο 30/11 στις 11:00 πμ Επίδειξη τεχνικής ψησίματος Raku από το ΙΕΚ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ της ειδικότητας ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Προσέλευση 11:00 πμ

Οι μαθητές του ΙΕΚ Κεραμικής με την καθοδήγηση του Εκπαιδευτή Κεραμίστα Ηλία Μπουτανιώτη , στον υπαίθριο χώρο της Πανελλήνιας Ένωσης , θα ψήσουν κεραμικά αντικείμενα που έχουν φτιάξει με την τεχνική RAKU .

Η τεχνική RAKU είναι μια παραδοσιακή Γιαπωνέζικη τεχνική ψησίματος όπου τα αντικείμενα εντυπωσιάζουν χορεύοντας στις φλόγες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 57ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής


          Την  57η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός- θεσμός για την κεραμική πανελλαδικά ,εγκαινίασε  ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής Αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης» στο Μαρούσι. Στα φετινά εγκαίνια μας τίμησαν με την   παρουσία τους  εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου,  ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα Κώστας Ζαχαριάδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ,η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γεώργιος Θωμάκος, εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρουσίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάννης Νικολαράκος και Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νικόλαος Πέππας, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Μιχάλης Παπαδόπουλος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φανή Λέκκα, Σπύρος Μπόγδανος, Ηλίας Γιαννακάκος, Αικατερίνη Βουρλάκη, Μαρίνα Πατούλη- Σταυράκη, Ελευθέριος Μαγιάκης καθώς και πλήθος κεραμιστών και φίλων της κεραμικής Τέχνης.

  Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών Αγγειοπλαστών κ. Νίκος Βαλλάτος καλωσορίζοντας τους παριστάμενους επισήμανε: «Η κεραμική είναι η τέχνη που ενώνει το Μαρούσι. Στα χρόνια που είμαι Πρόεδρος, ένιωσα πολύ κοντά με όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, που ανεξαρτήτως παρατάξεων βρέθηκαν δίπλα στην κεραμική. Αυτό πιστεύω είναι μια κατάκτηση, να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να πετύχουμε τους σημαντικούς μας στόχους: Την αναβάθμιση της λειτουργίας, τον εκσυγχρονισμό της Έκθεσης και την επικοινωνία του χώρου με το κοινό του, τη δημιουργία Διαδραστικού Ανοικτού Μουσείου σύγχρονης Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής, τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων σχετικά με την κεραμική και αγγειοπλαστική-σύνδεση με την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία κέντρου καινοτομιών και σύγχρονης κεραμικής/αγγειοπλαστικής δημιουργίας, την ανάπτυξη καινοτομιών που βασίζονται στην παράδοση, την παιδεία και την ψυχαγωγία.»


 Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι «η Κεραμική είναι ψηλά στην πολιτιστική μας ατζέντα και θεωρούμε πως τώρα είναι η ευκαιρία ακολουθώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας να προχωρήσουμε με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για τον επαναπροσδιορισμό αυτού του τόσο σημαντικού Κέντρου και συνάμα θεσμού.»    



  
                   






 Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης διαβεβαίωσε ότι και από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής θα βρίσκεται στο πλευρό των κεραμιστών με όλες του τις δυνάμεις και θα στηρίξει την προσπάθειά τους, ώστε ο χώρος του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής να κατοχυρωθεί στο Δήμο Αμαρουσίου, να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης και της διατήρησης της κεραμικής τέχνης ζωντανής.                                   
                    Την  εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Κουμουτσάκος
.
  













Στους διακριθέντες του διαγωνισμού κεραμιστές απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι επαίνοι.










                                     
                  
                     Η κεραμική τέχνη είναι η αρχαιότερη των τεχνών και η μοναδική που συνδυάζει τα 4 στοιχεία της φύσης, δηλαδή το χώμα, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά. Οι Έλληνες είναι πρωτοπόροι στην κεραμουργία και η Ελληνική Κεραμική Τέχνη αποτελεί τη βασική αιτία ίδρυσης Μουσείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από την ΠΕΚΑ και τον Δήμο Αμαρουσίου και θα διαρκέσει μέχρι 31/12/2019