Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΡΤΖΗ – 6 ΓΕΝΙΕΣ ΑΓΙΑΣΟΤΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ


Σε τέσσερεις ημέρες, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου θα έχουμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά και να ακούσουμε τον Ηλία Κουρτζή και την κόρη του Ελπίδα στην τιμητική παρουσίαση που θα γίνει στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού ΤΟΛ τού Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι Κηφισίας 207 στίς 14:00. Προσέλευση από τίς 13:00. Την παρουσίαση θα προλογίσει ο αρχαιολόγος –κεραμίστας Νίκος Λιάρος.




Ακολουθούν βιογραφικά:


Ηλίας Κουρτζής
Από τις αρχές του 20ου αιώνα ο Ηλίας Κουρτζής, με το γιό του Νίκο Κουρτζή έβαλαν τα θεμέλια για την νέα εποχή της οικοτεχνίας, μεταλλάσσοντας την σε βιοτεχνία που κατασκεύαζε πλέον και διακοσμητικά δίπυρα κεραμικά, ζωγραφισμένα με το χέρι, με σκόνες ορυκτών οξειδίων, σμάλτα και εφυάλωση.
Το 1931 δε ο Νίκος Κουρτζής έχοντας πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το τότε υπουργείο Εμπορίου για «μέθοδο μετατροπής χρώματος πηλού» σε μαύρο, ρίχνει στην αγορά τα λεγόμενα «μαύρα βάζα», τα οποία κόσμησαν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Ακολουθεί, μετά τον πόλεμο, η σειρά από μινιατούρες - τερακότες, που αναπαριστούν σκηνές και υπαρκτά πρόσωπα από την αγροτική ζωή της Λέσβου. Μερικά χρόνια αργότερα, αρχές της δεκαετίας του ’’60, η βιοτεχνία Νίκου Κουρτζή δημιουργεί μια νέα σειρά από ζωόμορφα φαγιάνς αγγεία, που έφτασαν ως τις αγορές του εξωτερικού: Ευρώπης, Ιαπωνίας και Αμερικής.
Ο Ηλίας Κουρτζής, χημικός εκπροσωπεί την 5η γενιά των κεραμιστών Κουρτζήδων. Αρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την κεραμική την δεκαετία του ’’70, δημιουργώντας ένα νέο τύπο φόρμας, που συνδυάζει τη μοντέρνα με την πριμιτίφ απλή γραμμή, με λιτή κατά το πλείστον διακόσμηση.
Τα κεραμικά των Κουρτζήδων έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και βρίσκονται σε μουσεία και πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Νίκος Λιάρος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, όπου και ζει. Οι παραδοσιακοί αγγειοπλάστες του χωριού του, των Κόμπων Μεσσηνίας, υπήρξαν οι πρώτοι του δάσκαλοι. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα. Διδάχθηκε κεραμική στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής καθώς και στα εργαστήρια της Βέρας Σιατερλή και της αείμνηστης Μυρτώς Μαγγανάρη, τροχό με τον Κυριάκο Σπυρόπουλο, πειραματική αρχαιολογία και κεραμική με την καθηγήτρια Kaddee Vitelli, κατασκευή πιθαριών με τους Θραψανιώτες αγγειοπλάστες.
Είναι επιμελητής στο Κέντρο Μελέτης
Νεώτερης Κεραμεικής- Ίδρυμα οικ. Γ. Ψαρόπουλου, υπεύθυνος έρευνας και συλλογής, δάσκαλος κεραμικής στα τμήματα ενηλίκων. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις, διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης και την κεραμική.

ΚΑΜΙΝΙ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ




Λίγες μέρες έμειναν για το πρώτο Σαββατοκύριακο τού 6ου FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ και οι ετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου από τίς 10:00 το πρωί θα κατασκευασθεί και θα ανάψει το καμίνι από χαρτί στην εξέδρα τής κεντρικής αυλής τού Πολυχώρου τού Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής Κηφισίας 207 στο Μαρούσι, από την Μάρω Κερασιώτη, τον Δημήτρη Δίελα και την Ιωσηφίνα Κοσμά.





Ακολουθούν τα βιογραφικά τους:
Κερασιώτη Μάρω
Σπούδασε κεραµική στην Αθήνα (1958-1962) και στην Φλωρεντία. Δίδαξε κεραµική σε αναµορφωτήρια και φυλακές καθώς και σε ιδιωτικά κολέγια. Έχει δηµοσιεύσει ποιητικές συλλογές, µυθιστορήµατα και άρθρα σχετικά µε την Κεραµική σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Πραγµατοποίησε δεκαπέντε ατοµικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έχει τιµηθεί µε δέκα τέσσερα Ελληνικά και διεθνή βραβεία. Το 2003 εξελέγη «κεραµίστρια της χρονιάς», για το σύνολο του έργου της που συνοδεύεται από το βραβείο Viaggio atraverso la Ceramica. Είναι µέλος του Εικαστικού Επιµελητηρίου Ελλάδος. Έργα της βρίσκονται σε µουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσµο. Από το 2008 είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών Κεραμιστών(IAAC) με έδρα την Κίνα.
Δημήτρης Δίελας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Ξεκίνησε μαθητευόμενος σε εργαστήρι κεραμικών το 1992 στην Κ.Φ. Αλικαρνασσού στην Κρήτη. σε συνεργασία με την Ν.Ε.Λ.Ε. Ηρακλείου. Διδάχτηκε κεραμική από τη Μάρω Κερασιώτη (Κεραμίστρια) και τον Στέλιο Μαρκατάτη (ζωγράφο). Το 1996 παρακολούθησε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης αγγειοπλαστικής στο ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης. Είναι μέλος της Π.Ε.Κ.Α. (Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών Αγγειοπλαστών), της ΦΙ.ΛΕ.Α. (Φιλότεχνη Λέσχη Αχαρνών) και της Ε.Κ.Α. (Ένωση Καλλιτεχνών Αχαρνών). . Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις με τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. στην Αθήνα και με τηνΝ.Ε.Λ.Ε. Ηρακλείου στην Κρήτη. Από τον Οκτώβριο του 2004 διδάσκει κεραμική στις Καλλιτεχνικές – Εικαστικές σχολές «Χρήστος Τσεβάς» της Δ.Ε.Α.Δ.Α. Αχαρνών. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα & το εξωτερικό.
Ιωσηφίνα Κοσμά
Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα ακολούθησε σπουδές κεραμικής κοντά στους Μ. Κερασιώτη, Κ. Ταρκάση και Τ. Κωσταντάκο.
Το 1997 απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών `Master of Arts’ με έπαινο στο τμήμα κεραμικής του Middlesex University στο Λονδίνο.Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδας, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κεραμικής και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής.Από το 1999 ως το 2001 δίδαξε κεραμική στο κολέγιο Campus Arts and Sciences στη Κηφισιά, και από το 2001 ως το 2003 στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Το 2008 μετείχε στο Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής του Zibo, Κίνα.Από το 2001 ως το 2006 διατηρούσε εργαστήριο στα Ιωάννινα και από το 2006 διατηρεί εργαστήριο στην Αθήνα. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και συμπόσια κεραμικής (Κίνα, Ιαπωνία, Τουρκία και σε αρκετά στην Ελλάδα)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ 55Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ





Η τελετή τών εγκαινίων τής 55ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής τών διακριθέντων έργων τού ετήσιου διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμικής, ξεκίνησε με την βράβευση τών καλλιτεχνών που τα έργα τους ξεχώρισαν και επιλέχθηκαν, στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού ΤΟΛ. Μετά τίς ομιλίες τού προέδρου τής ΠΕΚΑ Νίκου Βαλλάτου και τού δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη ακολούθησε η απονομή τών βραβείων και τών επαίνων.

Κατόπιν ο κόσμος, αν και με δυσκολία λόγω τού μεγάλου αριθμού, έφτασε στην είσοδο τής Αίθουσας Τέχνης όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η Έκθεση και αφού έγινε η κοπή τής κορδέλας τών εγκαινίων ως είθισται, πλημμύρισε την αίθουσα, κάτω από τίς αρμονικές νότες τής κιθάρας τού μουσουργού Αχιλλέα Περσίδη. Οι επισκέπτες, παράλληλα με τα διακριθέντα έργα τού διαγωνισμού στην Αίθουσα Τέχνης, είχαν και την τιμή να θαυμάσουν το τιμητικό αφιέρωμα στο έργο τής διακεκριμένης ζωγράφου – κεραμίστριας Έφης Σπηλιώτη «28 θεές τής Θάλασσας Ωκεανίδες και Νηρηίδες». Στην βορεινή πλευρά τής αίθουσας υπήρχε αναρτημένο μεγάλο μπάννερ με φωτογραφημένα αντίγραφα τών κεραμικών πρωτοτύπων έργων τών 28 θεαινών τής Θάλασσας τής καλλιτέχνιδος. Εκατέρωθεν ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να δεί από κοντά δύο απο τα κεραμικά πρωτότυπα έργα.
Η βραδυά κύλησε με συζητήσεις, γνωριμίες, συναντήσεις και χαλάρωση στην σάλα τού πολυχώρου τής κεραμικής και στούς υπόλοιπους χώρους. Οι κεραμίστες και ο κόσμος που ασχολείται πιο ειδικά με την κεραμική είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και τήν Αίθουσα Κεραμικής Τέχνης όπου γίνεται τιμητική Έκθεση και εκτίθενται έργα τού μάστορα αγγειοπλάστη κεραμείστα Κώστα Πανάρετου και τής Κλειούς Brenner. Ήταν μια βραδιά γεμάτη τέχνη. Από το ερχόμενο Σάββατο 25 Νοεμβρίου ξεκινάει και το 6ο FORUM Ελληνικής Κεραμικής.











ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Culturenow.gr



Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 61 444 30 και 210 8025 332 και στο FACEBOOK: ΠΕΚΑ, The House of Ceramic Art Ελληνική Κεραμεική και στο blog τής Ένωσης.