Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017



6ο FORUM Ελληνικής Κεραμεικής

25/11 – 10/12 ΜΑΡΟΥΣΙ 2017



ΕΚΘΕΣΕΙΣ :
▪ 55η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ ( Αίθουσα Τέχνης )
▪ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ «28 ΘΕΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ-ΚΕΡΑΜΙΣΤΡΙΑΣ ΕΦΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ( Αίθουσα Τέχνης )
▪ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΣΤΑ ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ (Αίθουσα Κεραμεικής Τέχνης )
Το 6o FORUM Ελληνικής Κεραμεικής ανοίγει τίς πύλες του το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο “The House of Ceramic Art” τού Κέντρου Ελληνικής Κεραμεικής στο Μαρούσι Κηφισίας 207, με παρουσιάσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών, μία μοναδική διάλεξη, μία ομιλία και τρείς εντυπωσιακές δράσεις ψησίματος κεραμεικών σε διαφορετικά καμίνια. Οι εκδηλώσεις τού FORUM θα λάβουν χώρα τα Σαββατοκύριακα 25-26/11, 2-3/12, 9-10/12. Γιά όλες τις ώρες έναρξης των εκδηλώσεων τού FORUM η προσέλευση γίνεται μισή ώρα πριν.

19 Νοεμβρίου ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
19:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
20:00 ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
21:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ 55ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ

25 Νοεμβρίου ΣΑΒΒΑΤΟ

10:00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΞΥΛΑ : ΚΑΜΙΝΙ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ
Η γνωστή κεραμίστρια Μάρω Κερασιώτη ξεκινάει το φετεινό 6o FORUM μαζί με τούς κεραμείστες Δημήτρη Δίελα και Ιωσηφίνα Κοσμά, που θα κατασκευάσουν από το πρωί ένα καμίνι από χαρτί μαζί με άλλα υλικά τής κεραμεικής, στο οποίο θα ψηθούν κεραμεικά σκεύη. Όποιος μαθητής ή συνάδελφος θέλει μπορεί να φέρει ένα μικρό αντικείμενο μπισκουί που θα διακοσμηθεί επιτόπου. Το καμίνι θα ανάψει νωρίς το μεσημέρι και μετά το διάλειμμα η φλόγα του θα έχει σταθεροποιηθεί και θα τελειώσει το βράδυ. Η τεχνική αυτή είναι πρωτότυπη και γεννήθηκε σε μία Ελβετική κατασκήνωση αρχικά σαν παιχνίδι. Το ψήσιμο τού καμινιού είναι εντυπωσιακό. Το καμίνι θα «ανοίξει» την επομένη ημέρα Κυριακή στίς 12:00 το μεσημέρι όπου θα φανερωθούν και τα κεραμικά αντικείμενα μέσα απ’ τίς στάχτες. (Εξέδρα Αυλής)

26 Νοεμβρίου ΚΥΡΙΑΚΗ

14:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΕΡΑΜΕΙΣΤΕΣ : ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ – ΕΞΙ ΓΕΝΙΕΣ ΚΟΥΡΤΖΗΔΕΣ (1820 –ΣΗΜΕΡΑ)
Με μεγάλη τιμή παρουσιάζουμε την οικογένεια Κουρτζή από την Αγιάσο τής Λέσβου που σήμερα μετράει 6 γενιές αγγειοπλαστών – κεραμιστών. Μαζί μας θα είναι ο χημικός -κεραμιστής Ηλίας Κουρτζής (5η γενιά) και η θυγατέρα του κεραμίστρια Ελπίδα Κουρτζή (6η γενιά), που θα μάς ταξιδέψουν μέσα από 200 χρόνια κεραμικής παράδοσης τής Λέσβου, με πλούσιο ψηφιακό οπτικό υλικό. Από το 1820 έως σήμερα θα είναι ενα ταξίδι γεμάτο ιστορίες. Την παρουσίαση θα προλογίσει ο αρχαιολόγος και κεραμείστας Νίκος Λιάρος. (Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «ΤΟΛ»)

2 Δεκεμβρίου ΣΑΒΒΑΤΟ

10:00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΞΥΛΑ : ΨΗΣΙΜΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΜΙΝΙΟΥ
Ο Φώτης Κατσάρης θα αναλάβει το ψήσιμο τού καμινιού. Η διαδικασία θα ξεκινήσει από το πρωί ως τη 1:00 το μεσημέρι με διακόσμηση αντικειμένου με μελανόμορφη βαφή και καμίνιασμα. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία μπορούν να φέρουν ένα αντικείμενο μικρών διαστάσεων ωμό από κόκκινο πηλό. Ο κεραμείστας Νίκος Σκλαβενίτης με τούς σπουδαστές τής σχολής «Ηριδανός» θα διακοσμήσουν αγγεία και πλακίδια με γραπτή και εγχάρακτη διακόσμηση. Το ψήσιμο τών αντικειμένων θα γίνει με αναγωγή και θα κρατήσει ως τίς 8:00 το βράδυ. Την επομένη ημέρα Κυριακή στίς 12:00 θα γίνει το ξεκαμίνιασμα και θα ακολουθήσει έκθεση και σχολιασμός τών αντικειμένων. (Εξέδρα Αυλής)


3 Δεκεμβρίου ΚΥΡΙΑΚΗ

14:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΔΙΑΛΕΞΗ : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ 28 ΘΕΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Η διακεκριμένη ζωγράφος –κεραμίστρια Έφη Σπηλιώτη με μία πλούσια και αξιοσημείωτη πορεία δημιουργίας και συμμετοχών σε εκθέσεις ατομικές και ομαδικές μέσα στα χρόνια, θα κάνει ξεχωριστή παρουσίαση στην διαδρομή τού αφιερώματος «28 Θεές τής θάλασσας Ωκεανίδες και Νηρηίδες». Η καλλιτέχνις πραγματεύεται την ουσία και την ιστορία τής κάθε μιάς ξεχωριστά μέσα από την Ελληνική Γραμματεία και την Μυθολογία. Η διάλεξη θα πλαισιωθεί με οπτικό ψηφιακό υλικό. (Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «ΤΟΛ»). Το τιμητικό αφιέρωμα εκτίθεται καθ’ όλη τη διάρκεια τής Πανελλήνιας Εκθέσεως. (Αίθουσα «Τέχνης»)

9 Δεκεμβρίου ΣΑΒΒΑΤΟ

12:00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΨΗΣΙΜΑΤΑ : ΤΕΧΝΙΚΗ SAGGAR FIRING
Εντυπωσιακή εναλλακτική τεχνική ψησίματος με τούς κεραμείστες Θοδωρή Γαλιγαλίδη και Μαριλένα Μιχοπούλου. Η διακόσμηση θα ξεκινήσει το πρωί και νωρίς το μεσημέρι θα ανάψει το καμίνι. Θα ακολουθήσει ομιλία-παρουσίαση από τον καλλιτέχνη με θέμα «Δημιουργικότητα & απεξάρτηση στην κεραμεική» Εργαστήρι κεραμικής ΚΕΘΕΑ- ΙΘΑΚΗ (Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «ΤΟΛ»). Μετά το διάλειμμα θα ανοιχτεί το καμίνι και θα βγούν τα αντικείμενα και κατόπιν θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν επεξηγήσεις. (Εξέδρα Αλέας)

10 Δεκεμβρίου ΚΥΡΙΑΚΗ

14:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΟΜΙΛΙΑ : Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ
Ο Κώστας Πανάρετος θα μάς πάρει μαζί του, με την σύντροφο του και συνεργάτη του Κλειώ Brenner, σε ένα ταξίδι τής πορείας του από το ξεκίνημά του στην κεραμεική έως σήμερα. Η καλλιτεχνική του και διδασκαλική του εμπειρία μαζί με τiς πρωτοποριακές εφαρμογές τής κεραμεικής που έχουν κάνει παρέα με την Κλειώ, συνθέτουν έναν νοερό πολυδιάστατο πίνακα που θα μς παρουσιάσει μέσα από την ομιλία του και από πολύ ενδιαφέρον ψηφιακό οπτικό υλικό. (Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «ΤΟΛ») Η τιμητική έκθεση με παλαιότερα έργα τού ιδίου και καινούργια μαζί με της συντρόφου του, θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια τής Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμεικής (Αίθουσα «Κεραμεικής Τέχνης» )

Διοργάνωση FORUM: ΠΕΚΑ 2017

Κατά τη διάρκεια τού FORUM τα Σαββατοκύριακα τα απογεύματα 5:00 μμ – 8:00 μμ θα λειτουργήσουν WORKSHOPS - ελεύθερα ανοιχτά εργαστήρια αγγειοπλαστικής, πηλοπλαστικής και διακοσμητικής για μικρούς και μεγάλους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και «το σπίτι τής κεραμεικής» ανοιχτό για όλους από 9:00 πμ το πρωί έως 9:00 μμ το βράδυ καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα.
The House of Ceramic Art






Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

55ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής

Η 55η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός- θεσμός, θα ανοίξει της πύλες της στις 19 Νοεμβρίου 2017 στις 20.00 στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι. Η φετινή Έκθεση, συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση και όντας μια από τις μακροβιότερες του τόπου μας είναι η μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης. Σε αυτήν θα εκτεθούν όλα τα διακριθέντα έργα του ετήσιου διαγωνισμού που προηγήθηκε και τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι φυσικά οι κεραμίστες -καλλιτέχνες και κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα τιμηθούν οι 3 νικητές Περάκης Σταύρος για το έργο «ΓΥΜΝΑ ΔΟΧΕΙΑ», Ποντίκης Γεώργιος για το έργο “FOSSILS” και Χριστοδούλου Γαβριέλλα για το έργο «ΑΡΜΟΝΙΑ». Θα απονεμηθούν επίσης έπαινοι στους καλλιτέχνες Νοβάτσκα Ντορότα, Τριανταφύλλη Ναταλία και Μπουτανιώτη Ηλία.

Η κεραμική τέχνη είναι η αρχαιότερη των τεχνών και η μοναδική που συνδυάζει τα 4 στοιχεία της φύσης, δηλαδή το χώμα, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά. Οι Έλληνες είναι πρωτοπόροι στην κεραμουργία και η Ελληνική Κεραμική Τέχνη αποτελεί τη βασική αιτία ίδρυσης Μουσείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η 55η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική τέχνη. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και το 6ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλες εκθέσεις, επιδείξεις-σεμινάρια τεχνικών ψησίματος παρουσία του κοινού, παρουσιάσεις διακεκριμένων κεραμειστών και καλλιτεχνών, αφιερώματα, διαλέξεις, εργαστήρια αγγειοπλαστικής και πηλοπλαστικής για μικρούς και μεγάλους κλπ.


6ο FORUM ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ

25/11 Ψήσιμο σε καμίνι από χαρτί απο τους Μάρω Κερασιώτη, Δημήτρη Δίελα και Ιωσηφίνα Κοσμά
26/11 Οικογένεια Κουρτζήδων. Έξι γενιές κεραμίστες. Η πορεία τών 200 ετών από τούς Ηλία (5η) και Ελπίδα (6η) Κουρτζή


2/12 Ψήσιμο Αρχαιοελληνικού ξυλοκάμινου. Ειδικές βαφές και σχέδια. Φώτης Κατσάρης – Νίκος Σκλαβενίτης
3/12 Αφιέρωμα και διάλεξη σε 28 Θεές τής Θάλασσας μέσα από την κεραμεική και τον μύθο. Έφη Σπηλιώτη


9/12 Εναλλακτικά ψησίματα. Saggar Firing. Από τούς Θοδωρή Γαλιγαλίδη και την Μαριλένα Μιχοπούλου
10/12 Έκθεση και ομιλία για όλη του την ζωή μέσα απο την κεραμική από τον Κώστα Πανάρετο και τήν Κλειώ Brenner


Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από την ΠΕΚΑ και τον Δήμο Αμαρουσίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2017.

55η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής 19 Νοεμβρίου – 23 Δεκεμβρίου –2017

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και αναλυτικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα βρείτε στο site της ΠΕΚΑ http://enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.gr/
Και στο Facebook: www.facebook.com/ΠΕΚΑ-Πανελλήνια-Ένωση-Κεραμιστών-και-Αγγειοπλαστών-313471095369732open_in_new

Κηφισίας 207, Μαρούσι ,Τηλ 2106144430 Email unioncer@gmail.com


ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Culturenow.gr