Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗ

Η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών είναι το κλαδικό σωματείο που στηρίζει από το 1959 τα εργαστήρια των κεραμιστών μέσα από παρεμβάσεις και προτάσεις στην πολιτεία, ενημερώσεις, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, διοργάνωση εκθέσεων και σεμιναρίων, και μεταξύ άλλων τον ετήσιο διαγωνισμό καλλιτεχνικής κεραμικής με την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής των διακριθέντων έργων του διαγωνισμού. Σήμερα χρειάζεται να στηρίξουμε αυτήν την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής , τον θεσμό, που υπάρχει εδώ και εξήντα χρόνια , και στο οποίο έχουν συμμετάσχει  χιλιάδες καλλιτέχνες κεραμίστες .

Ο θεσμός αυτός της Πανελλήνιας Έκθεσης υπάρχει για να μπορούν οι κεραμίστες μέσα από την ευγενή άμιλλα να προβάλλουν τη δουλειά τους και να καταξιώνονται σαν καλλιτέχνες, και είναι μόνο για αυτούς. Όμως έχει δημιουργηθεί ένα θέμα σαμποταρίσματος του θεσμού από καλλιτέχνες που έχουν ήδη βραβευθεί και αναδειχθεί μέσα από αυτόν, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα του βραβείου τους. Εμείς είμαστε με το μέρος τους καταρχήν, γιατί είναι μια υποχρέωση της διοργάνωσης να δίνει τα χρηματικά βραβεία στους καλλιτέχνες , αλλά όταν για κάποιο λόγο γίνεται μια καθυστέρηση των χρημάτων από τον Δήμο (ως γνωστόν οι Δήμοι και πρό κρίσης καθυστερούσαν τις πληρωμές για ένα ή και περισσότερα χρόνια),  είτε λόγω των γραφειοκρατικών λειτουργιών του, είτε λόγω έλλειψης ρευστότητας , εμείς, δεν πρέπει να αυτοπυροβοληθούμε και να χαλάσουμε ένα θεσμό εξήντα χρόνων και για τον οποίο έχουν δουλέψει χιλιάδες άνθρωποι καλλιτέχνες και μη , και θα πρέπει αν μη τι άλλο να σεβαστούμε τους συμμετέχοντες που όλα αυτά τα χρόνια δεν πήραν βραβεία, που αυτοί είναι και οι περισσότεροι, και με την συμμετοχή τους διατήρησαν τον θεσμό ζωντανό.

Επειδή ο κλάδος μας είναι ένας ευαίσθητος κλάδος και κάποιες φορές κάνουμε κινήσεις οι οποίες δεν είναι προς το συμφέρον μας, θα πρέπει και το προσωπικό μας  εγώ να καταπολεμήσουμε, γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και όχι κάτι διαφορετικό, και όταν παίρνουμε ένα βραβείο να είμαστε πιο σεμνοί, γιατί  υπάρχουν  και άλλοι κεραμίστες , η μεγαλύτερη πλειοψηφία,  που δεν πήραν κανένα βραβείο και δεν θα πρέπει οι βραβευμένοι του θεσμού, που ήδη κέρδισαν την καταξίωση τους μέσω της βράβευσης να βάλλουν κατά του ίδιου του θεσμού που τους βράβευσε. Πρέπει να σκεφτούν και αυτούς που συμμετείχαν, που κουράστηκαν , πλήρωσαν για την προετοιμασία και την συμμετοχή τους και δεν βραβεύτηκαν, που δεν κέρδισαν κάτι εκτός από την διάκριση των έργων τους στον διαγωνισμό, για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω αυτόν τον κόσμο, βραβευθέντες και μη, που διαχρονικά συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εκθέσεις Κεραμικής.

Είναι λοιπόν υποχρέωση  όλων μας να κρατήσουμε ένα θεσμό με τόσο μεγάλη ιστορία , γιατί πράγματι η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής είναι για τους καλλιτέχνες κεραμίστες η Έκθεσή τους. Θέλώ επίσης να πω στους δασκάλους της κεραμικής ότι έχουν υποχρέωση να περιφρουρήσουν την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής και την ΠΕΚΑ που κάποιοι άνθρωποι έχουν επιφορτιστεί να εργάζονται αμισθί για να την κρατήσουμε στα πόδια της αξιοπρεπώς όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και να την παραδώσουμε στους επόμενους.

Θέλω επίσης να ενημερώσω ότι λόγω όλων αυτών που προανέφερα και μετά από παράκληση αρκετών συναδέλφων,τα έργα για τις συμμετοχές στον Διαγωνισμό και την Έκθεση μπορούν να παραδοθούν μιά εβδομάδα αργότερα έως τίς 8 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΚΑ


Βαλλάτος Νικόλαος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου