Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ήταν μια παρεξήγηση

ΔΗΛΩΣΗ
ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
Σήμερα λαμβάνει χώρα ο 54ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καλλιτεχνικής Κεραμικής του Δήμου Αμαρουσίου. Μέσω αυτού του Διαγωνισμού δόθηκε και σε εμάς, (σε προηγούμενα έτη), η ευκαιρία να εκθέσουμε τα έργα μας και να βιώσουμε την εξαιρετική εμπειρία της ευγενούς άμιλλας, μέσω της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό. Είχαμε επίσης την ξεχωριστή τιμή να διακριθούμε για την καλλιτεχνική μας απόδοση, μέσω της ανάδειξης και βράβευσης των έργων μας, αποσπώντας έκαστος από εμάς τα κατά δήλωση απονεμόμενα βραβεία.
Η σημερινή διοργάνωση που αποτελεί πλέον θεσμό, ήταν και παραμένει όπως αναφέρει το Τμήμα Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων του Δήμου Αμαρουσίου, “η μοναδική διασυλλογική διοργάνωση στο χώρο της κεραμικής τέχνης στη χωρά μας. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προβολή και προώθηση της καλλιτεχνικής έκφρασης των Ελλήνων κεραμιστών μέσα από μια διοργάνωση που χαίρει της αναγνώρισης από όλους τους κεραμίστες πανελλαδικά -και όχι μόνο- και που είναι ανοιχτή στο κοινό. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να προβληθεί με τον καλύτερο τρόπο η σύγχρονη δημιουργική αναζήτηση που στηρίζεται μεν στις παραδοσιακές αξίες του υλικού αλλά εξελίσσεται παράλληλα προς σύγχρονες κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας μοντέρνες τεχνικές και πρώτες ύλες, σε μια πορεία που θέτει νέα εκφραστικά όρια για το υλικό, (επανα)συστήνοντας στον κόσμο την τέχνη της κεραμικής. Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Αμαρουσίου προχωρά κάθε χρόνο στην αγορά των τριών πρώτων βραβείων της Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής, εμπλουτίζοντας και διατηρώντας μια μοναδική συλλογή από έργα, μεγάλο μέρος της οποίας αποτελούν τα πρώτα βραβεία των εκθέσεων διαχρονικά, και που αποτελεί καλλιτεχνικό θησαυρό καθώς περιέχει έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και μένει ως παρακαταθήκη που παραδίδεται από γενιά σε γενιά.”
Κατ'αρχάς, με την παρούσα δήλωση μας θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που μπήκαν στη διαδικασία να δημιουργήσουν και να εκθέσουν σήμερα τα έργα τους και φυσικά τους συνδιοργανωτές του Διαγωνισμού, το Δήμο Αμαρουσίου και την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών. Σε μία περίοδο όπου, κατά την άποψη μας, υπάρχει πολιτιστικό και καλλιτεχνικό “ έλλειμμα” ο εν λόγω θεσμός δίνει ακόμα την δυνατότητα στους καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να συνδιαλλαγούν με την τέχνη τους και να συνομιλήσουν με το κοινό.
Κατά δεύτερον προβαίνουμε στην παρούσα δήλωση μας αφενός προς ενημέρωση των φετινών συμμετεχόντων καλλιτεχνών και αφετέρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ώστε να καταδικάσουμε τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για την απονομή των βραβείων- χρηματικών επάθλων που δυστυχώς, ακόμα και σε αυτού του είδους τις διοργανώσεις δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε.
Συγκεκριμένα στην προσπάθεια μας να αναλάβουμε τα βραβεία- χρηματικά έπαθλα που απονεμήθηκαν σε εμάς προγενέστερα, ακόμα και τρια χρόνια πριν για κάποιους καλλιτέχνες, δυστυχώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι σε γραφειοκρατικά γρανάζια της Διοίκησης, στην κωλυσιεργία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου, ακόμα και σε δηκτικά σχόλια του ίδιου του Προέδρου της ΠΕΚΑ,προς μεγάλη μας απογοήτευση.. με αποτέλεσμα, έως και σήμερα να μην έχουμε λάβει τα αντίστοιχα βραβεία-χρηματικά έπαθλα.
Χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να “σαμποτάρουμε” όπως δυστυχώς μας καταλογίστηκε, την πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου και της ΠΕΚΑ, για την πολυετή και πλέον διαχρονική διοργάνωση του παρόντος θεσμού, και τιμώντας το Θεσμό αυτό, μέσα από τον οποίο εκφραστήκαμε και αναδειχθήκαμε, θα θέλαμε να προτείνουμε σε αμφότερους τους συνδιοργανωτές, είτε να αναλάβουν ως πρωτοβουλία την εξομάλυνση της διαδικασίας απονομής των βραβείων-χρηματικών επάθλων και να αποδίδονται αυτά εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στους καλλιτέχνες, είτε να καταργήσουν τα βραβεία-χρηματικά έπαθλα, παραμένοντας στην απλή διάκριση των συμμετεχόντων έργων. Με τον τρόπο αυτό οι βραβευθέντες καλλιτέχνες, ενόψει της διάκρισης τους και της εύλογης προσδοκίας τους περί της λήψης των απονεμημένων βραβείων, δεν θα εκτίθενται ως αναζητητές χρημάτων...
Μυρτώ Δανάη Κόλλια
Λουκία Αρκουλάκη
Όλγα Παλγιμέζη
Χαρούλα Κοροπούλη
Μαρία Στυλιανού

Ήταν μια παρεξήγηση
Είδαμε την δήλωση από τις βραβευθείσες κεραμίστριες και με χαρά διαπιστώνω ότι συμφωνούμε και εγώ και το ΔΣ της ΠΕΚΑ με αυτές τις τοποθετήσεις, οι οποίες λύνουν κάθε παρεξήγηση. Όσον αφορά την δική μου τοποθέτηση ήταν στην προσπάθεια της προστασίας του θεσμού της Πανελλήνιας Έκθεσης και η δηκτικότητα δεν είχε σκοπό να θίξει προσωπικά κανένα κεραμίστα παρά μόνο την προστασία του θεσμού. Όσον για τις παρατηρήσεις , τις βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες μιας και στην ΠΕΚΑ συζητάμε λύσεις που να διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία της Πανελλήνιας. Κι επ΄ευκαιρίας της ημερίδας στίς 4 Δεκεμβρίου περιμένουμε τούς συναδέλφους να κάνουν τις προτάσεις τους για τις μελλοντικές διοργανώσεις.
Ο Πρόεδρος
Βαλλάτος Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου