Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

58η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής  29 Νοεμβρίου  2020

    Η 58η  Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής εγκαινιάζεται φέτος λόγω έκτακτων υγειονομικών μέτρων, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, ώρα 11 π.μ. στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αμαρουσίου maroussi.gr. Στο website του Δήμου θα παρουσιαστούν  όλα τα έργα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμικής που προηγήθηκε, ο οποίος διοργανώθηκε για μια ακόμα χρονιά από την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) με συνδιοργανωτή τον Δήμο Αμαρουσίου.

Οι τρεις πρώτοι βραβευθέντες χαιρέτησαν την έκθεση και μας μίλησαν για τα έργα τους :

O νικητής τού πρώτου βραβείου του διαγωνισμού κ. Χριστόπουλος Ηλίας :

  « Είναι πάντα δύσκολο όταν προσπαθώ να γράψω πέντε γραμμές για το έργο μου και γενικά για τη κεραμική. Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα πεις ούτε να τα γράψεις σε ένα χαρτί, παρά μόνο να τα αποδώσεις με τα υλικά που σου έμαθαν οι δάσκαλοι σου και να εκφραστείς μέσα από αυτά, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι.

Τα μέσα μου λοιπόν αρχικά είναι το χώμα-πηλός, η φωτιά και έπονται άλλα πολλά. Από μικρός που ασχολούμαι με τη κεραμική αυτό που με γοήτευσε από την πρώτη φορά ήταν αυτή η ιδιότητα του υλικού να μεταμορφώνεται στα χέρια σου και να παίρνει σχήμα-όγκο ανάλογα με το πώς θα του συμπεριφερθείς.

Ήταν και είναι κάτι μαγικό. Η Δασκάλα μου, μου έλεγε «όσο εύκολο φαίνεται, τόσο δύσκολα ορίζεται»

 Περνώντας από αρκετά και διαφορετικά στάδια όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη κεραμική προσπαθώ τόσο να γνωρίσω το υλικό, όσο και τον εαυτό μου, ποιος είμαι και τι θέλω.

Με εκφράζουν φόρμες απλές, λιτές, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και έντονα χρώματα, μου αρέσει στα έργα μου να συνυπάρχουν διαφορετικοί πηλοί ως προς το χρώμα και την υφή, διαφορετικές επιφάνειες, άλλες καθαρές-ήσυχες, άλλες που έχουν κάποιο ρυθμό γραμμένο πάνω στο σώμα τους, άλλες διάτρητες, άλλες όχι.

Όλα μαζί δημιουργούν κάτι ενιαίο, συνυπάρχουν, συνομιλούν. Όλο αυτό έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου μέσα σε μια κοινωνία και πώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Πιστεύω στην ομαδικότητα και μάλιστα όταν αυτή στελεχώνεται από ανόμοια διαφορετικά μέλη.»

 
Η 58 Πανελλήνια έκθεση Κεραμικής φέτος μας βρίσκει όλους κάτω από διαφορετικές και πρωτόγνωρες συνθήκες που ελπίζω και εύχομαι όχι μονό να είναι περαστικές, άλλα και να μην αφήσουν σημάδια στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, άλλα αντιθέτως να τις δυναμώσουν ακόμα περισσότερο και να δουν ακόμα πιο καθαρά
την ουσία των πραγμάτων.

 Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή όπου φέτος μου απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για το έργο μου "σύζευξη"
θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την τιμή που μου έκαναν να με βραβεύσουν με το πρώτο βραβείο, την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών καθώς και τον Δήμο Αμαρουσίου.

Τέλος να ευχηθώ καλή επιτυχία στην έκθεση και σε όλους τους συνάδελφους που βραβεύτηκαν άλλα και σε αυτούς που συμμετέχουν  και να προσπαθούμε όλοι μαζί να πηγαίνουμε την κεραμική τέχνη ένα βήμα πιο μπροστά μέσα από τέτοιες εκθέσεις, και επιτέλους η πολιτεία να καταλάβει την άξια της κεραμικής τέχνης στην χωρά μας και να αποδώσει τα απαραίτητα.    

 

Η νικήτρια του δεύτερου βραβείου κ.Πανταζίδου Βούλη :

«Το έργο μου - υπό τον  τίτλο  exclusive”, είναι ένα λεπτό πορσελάνινο λογχοειδές φύλλο - 40 cm, το οποίο χωρίζεται κατά μήκος σε δυο μέρη: στο ένα μέρος αναπαριστώνται σε απόλυτη λεπτομέρεια η φυσική αναγλυφότητα  του κεντρικού ιστού και των νευρώνων, ενώ στο άλλο αποτυπώνεται σε μεγέθυνση το barcode του φύλλου το οποίο συμβολικά/ειρωνικά, πιστοποιεί την αποκλειστικότητα/μοναδικότητα της φύσης σαν να επρόκειτο για τυποποιημένο βιομηχανικό προϊόν.»

 

Η νικήτρια του τρίτου βραβείου κ.Ιωάννου Μάγκυ :

« Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο και τον Δήμο Αμαρουσίου για την πολύχρονη συνεισφορά τους στον θεσμό αυτόν.  Ευχαριστώ την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών που καταφέρνει σε τόσο δύσκολους καιρούς να κρατά αυτόν τον θεσμό ζωντανό και να δίνει την ευκαιρία σε τόσους καλλιτέχνες να δείχνουν την δουλειά τους. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή για την διάκριση αυτή, πραγματικά σημαίνει πολλά για μένα. Κλείνοντας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην δασκάλα μου Μαριλένα Μιχοπούλου για την μέχρι τώρα αγάπη, υπομονή και υποστήριξη. "

   Η 58η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική τέχνη.  Ο κατάλογος της 58ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΠΕΚΑ  http://enosi-keramiston-aggeioplaston.blogspot.gr/καιστο facebook  https://www.facebook.com/ΠΕΚΑ-Πανελλήνια-Ένωση-Κεραμιστών-και-Αγγειοπλαστών-

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου