Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ώρα 13:30

7ο Forum ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο Θερμιώτης ερευνητής και λαογράφος της Κύθνου Γιωργής Βενετούλιας θα μάς κάνει μία μοναδική παρουσίαση με θέμα "Η Νεώτερη Κεραμεική της Κύθνου". Η παρουσίαση θα βασιστεί σε τρείς πυλώνες. Η ανάπτυξη της κεραμεικής στην Κύθνο από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ντόπιοι και απόδημοι αγγειοπλάστες της Κύθνου. Ντόπια κι επείσακτα κεραμικά της Κύθνου. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις. Προσφώνηση από τον Σταμάτη τον Φιλιππαίο.

Προσέλευση 13:00΄

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΗ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ


Ο Γιώργης Βενετούλιας κατάγεται από την Κύθνο. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από παιδί, μαθητής του δημοτικού, άρχισε να καταγράφει λαογραφικά στοιχεία του νησιού του.

Έργα του είναι: "Παραμύθια της Κύθνου", "Λαϊκά Παραμύθια των Κυκλάδων", "Η Κύθνος του χθες", λεύκωμα παλιών φωτογραφιών, "Δέκα παραδόσεις από τη Χώρα της Κύθνου", θρύλοι από την πρωτεύουσα του νησιού, "Της Κύθνου τα τραγούδια", συλλογή δημοτικών τραγουδιών, "Τα Κεραμικά της Κύθνου", "Του νησιού μου", λεύκωμα με παραδόσεις της Κύθνου, "Το μυριστικό κυδώνι", λαϊκή κουζίνα της Κύθνου, "Σας τα 'παν άλλοι;-Το δωδεκαήμερο στη λαϊκή παράδοση (βιβλίο-cd).

Επιμελήθηκε την έκδοση ψηφιακών δίσκων (cd): "Στο γέμισμα του φεγγαριού" -σκοποί και τραγούδια της Κύθνου, "Χρυσό δεντρί" -γαμήλια τραγούδια και σκοποί της Κύθνου, "Οι φίλοι όταν σμίξουνε" -νησιώτικα τραγούδια με τον Παναγιώτη Λάλεζα.

Δημοσίευσε, ακόμη, ιστορικά έγγραφα για την Κύθνο, που εντόπισε κατά τις ιστοριοδιφικές του έρευνες σε κρατικά αρχεία: "Ιστορικά έγγραφα για το μοναστήρι της Παναγίας Νίκους", "Ιστορικά έγγραφα για το μοναστήρι της Παναγίας Κανάλας" κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου