Λ.Κηφισίας 207, Μαρούσι τηλ. 2106144430 email unioncer@gmail.com

Translate

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΡΤΖΗ – 6 ΓΕΝΙΕΣ ΑΓΙΑΣΟΤΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ


Σε τέσσερεις ημέρες, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου θα έχουμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά και να ακούσουμε τον Ηλία Κουρτζή και την κόρη του Ελπίδα στην τιμητική παρουσίαση που θα γίνει στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού ΤΟΛ τού Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι Κηφισίας 207 στίς 14:00. Προσέλευση από τίς 13:00. Την παρουσίαση θα προλογίσει ο αρχαιολόγος –κεραμίστας Νίκος Λιάρος.




Ακολουθούν βιογραφικά:


Ηλίας Κουρτζής
Από τις αρχές του 20ου αιώνα ο Ηλίας Κουρτζής, με το γιό του Νίκο Κουρτζή έβαλαν τα θεμέλια για την νέα εποχή της οικοτεχνίας, μεταλλάσσοντας την σε βιοτεχνία που κατασκεύαζε πλέον και διακοσμητικά δίπυρα κεραμικά, ζωγραφισμένα με το χέρι, με σκόνες ορυκτών οξειδίων, σμάλτα και εφυάλωση.
Το 1931 δε ο Νίκος Κουρτζής έχοντας πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το τότε υπουργείο Εμπορίου για «μέθοδο μετατροπής χρώματος πηλού» σε μαύρο, ρίχνει στην αγορά τα λεγόμενα «μαύρα βάζα», τα οποία κόσμησαν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Ακολουθεί, μετά τον πόλεμο, η σειρά από μινιατούρες - τερακότες, που αναπαριστούν σκηνές και υπαρκτά πρόσωπα από την αγροτική ζωή της Λέσβου. Μερικά χρόνια αργότερα, αρχές της δεκαετίας του ’’60, η βιοτεχνία Νίκου Κουρτζή δημιουργεί μια νέα σειρά από ζωόμορφα φαγιάνς αγγεία, που έφτασαν ως τις αγορές του εξωτερικού: Ευρώπης, Ιαπωνίας και Αμερικής.
Ο Ηλίας Κουρτζής, χημικός εκπροσωπεί την 5η γενιά των κεραμιστών Κουρτζήδων. Αρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την κεραμική την δεκαετία του ’’70, δημιουργώντας ένα νέο τύπο φόρμας, που συνδυάζει τη μοντέρνα με την πριμιτίφ απλή γραμμή, με λιτή κατά το πλείστον διακόσμηση.
Τα κεραμικά των Κουρτζήδων έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και βρίσκονται σε μουσεία και πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Νίκος Λιάρος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, όπου και ζει. Οι παραδοσιακοί αγγειοπλάστες του χωριού του, των Κόμπων Μεσσηνίας, υπήρξαν οι πρώτοι του δάσκαλοι. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Αθήνα. Διδάχθηκε κεραμική στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής καθώς και στα εργαστήρια της Βέρας Σιατερλή και της αείμνηστης Μυρτώς Μαγγανάρη, τροχό με τον Κυριάκο Σπυρόπουλο, πειραματική αρχαιολογία και κεραμική με την καθηγήτρια Kaddee Vitelli, κατασκευή πιθαριών με τους Θραψανιώτες αγγειοπλάστες.
Είναι επιμελητής στο Κέντρο Μελέτης
Νεώτερης Κεραμεικής- Ίδρυμα οικ. Γ. Ψαρόπουλου, υπεύθυνος έρευνας και συλλογής, δάσκαλος κεραμικής στα τμήματα ενηλίκων. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις, διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης και την κεραμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου